Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
(Pod)krkonošské kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2229 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 274 g
Tuky 75 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kyselo je polévka, která se v Podkrkonoší vaří dodnes, a také tam můžete v obchodech koupit ten správný kvásek. Pokud nemáte to štěstí, můžete si den předem oživit ten, který možná uchováváte v ledničce na pečení chleba, nebo si ho vypěstovat ze žitné mouky.

Suroviny

voda 1 l
kmín 1 ČL
celý + popřípadě na vaření brambor
kvásek 200 g
chlebový
nakrájená nadrobno
vejce 4 ks

Postup

1

Rozhodněte se, jestli chcete brambory vařit, nebo péct. Pokud vařit, můžete je oloupat a nakrájet (a vařit s kmínem), nebo nechat v celku a pořádně vydrhnout – v tom případě se budou vařit déle, okolo 30 minut. Vydrhnuté celé brambory propíchané na několika místech vidličkou můžete také (jako my) péct v troubě při 200°C zhruba 1–1,5 hodiny.

2

Do hrnce s mírně osoleným 1 litrem vody s kmínem dejte vařit houby. Až změknou, přidejte chlebový kvas a všechno dohromady povařte zhruba 15 minut – míchejte, aby se nic nepřichytilo. Mezitím opečte na 1 lžíci másla nakrájenou cibuli dorůžova a omastěte s ní polévku.

3

V pánvi na zbývajícím másle připravte řídká míchaná vejce.
 

4

Kyselo rozlijte do misek či talířů a nechte jedlíky, aby si sami nandali vejce a brambory.

NĚCO NAVÍC
Kyselo můžete na talíři doplnit ještě troškou másla. Tradičně se k němu podávaly vařené brambory, ať už oloupané, nebo ne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...