Patrikova chilli omáčka

Patrikova chilli omáčka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1114 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 154 g
Tuky 39 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Množství surovin v téhle omáčce záleží hodně na vás – jak moc ji chcete pálivou, česnekovou, ovocnou... to všechno závisí jen a jen na vaší chuti!

Suroviny

NA ZÁKLADNÍ OMÁČKU
olivový olej 2 PL
cibule 1 hrnek
nadrobno nakrájené
paprika zelená 2 ks
na proužky (nemusí být)
česnek 2 stroužků
chilli paprička 1 hrnek
nasekaných
krupicový cukr 2 PL
rajčata 1 kg
nakrájených na kostičky
ocet 100 ml
(druh dle chuti)
sůl 2 ČL
NA UZENOU VARIANTU
melasa 2 PL
2 PL
uzená paprika
NA KOŘENĚNOU VARIANTU
římský kmín 1 PL
NA OVOCNOU VARIANTU
ovoce
nakrájené broskve, meruňky, švestky... (množství a druh podle chuti a sezony)

1 V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, papriky (chcete-li je použít) a česnek a chilli papričky. Restujte, dokud cibule nezačne hnědnout. Pak přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Potom ztlumte teplotu a přidejte rajčata, ocet a sůl. Vařte za občasného míchání asi 10–15 minut, dokud rajčata nezměknou. Vše dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte. Horkou omáčku nalijte do vyvařených sklenic a uzavřete. Skladujte v chladnu.

2 Pokud chcete uzenou nebo jinou variantu, po rozmixování přidejte suroviny pro tu kterou variaci, znovu rozmixujte a pak ještě 10 minut prohřívejte. Teprve potom rozdělujte do sklenic.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit