Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Malé čokoládové dortíky jsou zlatým hřebem celé hostiny. Uvnitř totiž skrývají překvapení v podobě želé a vanilkového krému (ten můžete vyměnit za zahuštěný vaječný likér). Doporučujeme udělat dortíků rovnou dvojnásobnou dávku!

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT35M
Pečení 0:35
Dort

Ingredience

    • 125 g másla, nakrájeného
    • 100 g tmavé čokolády (70%)
    • 160 ml mléka
    • 110 g krupicového cukru
    • 90 g třtinového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 vejce
    • 150 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 25 g kakaa holandského typu
    • 60 ml likéru Chambord
    • 150 ml pudingu, anglického krému nebo hotového šodó

    NA ŽELÉ

    • 1 a 1/4 lžičky práškové želatiny
    • 375 ml vody
    • 75 g krupicového cukru
    • 350 g mraženého lesního ovoce nebo borůvek

    NA DOKONČENÍ

    • 125 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 40 g moučkového cukru
    • 120 g zakysané smetany
    • čerstvé ovoce na ozdobu (borůvky, maliny, ostružiny)
    • lyofilizované maliny na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Mléko, oba cukry a vanilkový extrakt dejte do mísy a promíchejte. Vmíchejte čokoládu s máslem a potom i vejce. Přisypte mouku, kypřicí prášek a kakao a promíchejte.

2 Směs rozdělte do 6 formiček na dortíky (nebo větších formiček na muffiny). Pečte 35 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Dortíky vyjměte z formy, nechte vychladnout. Poté z každého shora odřízněte asi 0,5cm silné kolečko.

3 Na želé promíchejte želatinu se 2 lžícemi vody a dejte stranou. Zbylou vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr, ovoce a přiveďte vše k varu. Vařte asi 6 minut a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Směs přelijte přes síto a vlijte do hranaté dortové formy o hraně 20cm. Nechte ztuhnout.

4 Pomocí kulatého vykrajovátka (cca 5cm) vykrojte ze seříznutých dortíků otvory, vznikne tak prostor na krém. Měl by sahat zhruba do poloviny výšky dortíku. Kolečka o stejném průměru vykrájejte ze želatiny.

5 Každý z dortíků pokropte likérem, do dortíku vložte kolečko ze želé a na něj dejte 1–2 lžíce hotové vanilkové omáčky nebo šodó (tak, aby byl dortík naplněný po okraj). Na dortíky vraťte seříznuté části.

6 Smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte měkkou smetanu, vmíchejte zakysanou smetanu. Hotovým krémem potřete strany a vršky dortíků. Každý dortík potřete nadvakrát – napoprvé tenkou vrstvou, která zafixuje drobečky. Dortíky dejte ztuhnout do lednice a poté je znova přetřete krémem. Tím bude povrch krásně bílý a čistý. Nakonec ozdobte čerstvým a lyofilizovaným ovocem a nechte v lednici do doby podávání. V lednici vydrží až 2 dny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Welcome drink z ginu a lesního ovoce

Jednohubky s čočkovým kaviárem

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Pečené bramborové plátky a glazované zelíčko pak čoi

Kynutý věnec s čokoládovou náplní

Přidat komentář