Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvojbarevné ‚rakvičky‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 20 malých košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2165 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 180 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte křehké košíčky s nadýchanou šlehačkou tak akorát do pusy! Nápad s pečením rakviček v malých formičkách nás baví.

Suroviny

z vajec velikosti L
sůl 1 špetka
tuk
ideálně sádlo, na vymazání formiček
ušlehaná dotuha

Postup

1

Žloutky lehce prošlehejte se solí, přidejte cukr a citronovou šťávu a šlehejte v robotu do světlé a pevné pěny. Bude to trvat až 20 minut.

2

Na plech rozložte kovové košíčky vymazané tukem, které budete plnit do 1/2 objemu. Polovinou světlé hmoty naplňte polovinu košíčků.

3

Ke zbylé polovině hmoty vmíchejte kakao a rozdělte ji do zbylých košíčků.

4

Nechte chvíli stát, aby se srovnala hladina a zmizely případné bublinky. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 110°C. Jakmile se těsto začne zvedat, snižte teplotu na 80°C, nechte troubu pootevřenou a sušte je dalších 30–40 minut. Zkuste jeden kousek vyklopit, a pokud bude ještě vlhký, pokračujte v sušení. Potom vyloupněte z košíčků a nechte vychladnout.

5 Podávejte ozdobené šlehačkou.

NĚCO NAVÍC
Rakvičky pochopitelně můžete připravit i v klasických podlouhlých formičkách. Počítejte ale s tím, že z této dávky těsta získáte méně kousků.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Komentáře

27.03.2020 17:52

Myslim, ze uvedena teplota je prilis nizka, rakvicky susim v troube jiz 2,5 hod a stale jsou vespod mokre. V jimych receptech se rakvicky pecou na 150 stupnu...

30.03.2020 10:13

Dobrý den, Mileno,
máte pravdu v tom, že náš recept udává nižší teplotu než většina ostatních. K finální verzi receptu jsme se dobrali dlouhým testováním a zkoušením různých variant receptů. Nám při pečení fungovala tato dosti nízká teplota, ale – jako všechny námi uvedené teploty – je třeba ji brát pouze jako orientační. Ze zkušenosti víme, že každá trouba peče jinak: pomalu nebo zprudka, chová se jinak při udržování nízkých či vysokých teplot, po kontrole teploměrem se může ukázat, že od hodnoty na termostatu se skutečná teplota v troubě liší o 10–15 (v krajním případě 20) stupňů, a to směrem nahoru i dolů... zkrátka, co trouba, to originál (a za tím si, coby žena, která se 5x stěhovala a v každém bytě narazila na jiný přístroj s osobitými vlastnosti, stojím :-) ).
Takže to, že nám recept fungoval nejlépe při pečení na 110 stupňů, bohužel neznamená, že v jiné troubě nebude potřeba teplotu trochu zvednout. Nejlepší je recept vyzkoušet, a následně přizpůsobit vlastním podmínkám.
Přejeme vám, aby to příště vyšlo už úplně perfektně! :-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč