0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit skvělý cibulový základ

cibule
ZDROJ: Mali Maeder/Pexels
sdílet:

Že není nic na tom osmažit dozlatova cibuli? Možná byste se divili. Není to sice velká věda, ale vyžaduje velkou dávku péče a trpělivosti. S námi to zvládnete.

Chystáte-li se vařit omáčku nebo polévku s cibulovým základem, je pro skvělou výslednou chuť důležité opékat ji na oleji nebo na sádle delší dobu při nižší teplotě než rychle a zprudka. Cibulka by měla postupně zhnědnout a zkaramelizovat, nikoli zčernat a připálit se. 

  • Pokud připravujete jídlo, kde je cibule dominantní, krájejte ji až těsně před použitím.
  • Jestliže je součástí složitější chuťové kompozice a bude procházet dlouhou tepelnou úpravou, můžete ji nakrájet i pár hodin předem a uchovávat v uzavřené nádobě.

Dokonalý cibulový základ je důležitou součástí gulášů, hnědých a indických omáček nebo cibulačky.

Jak správně usmažit cibuli?

  1. Nakrájejte cibuli najemno. Množství se nebojte, lepší je víc než míň. Cibulka tvoří tělo omáčky a během tepelného zpracování se část vody z cibule odpaří, čímž se její objem zmenší.
  2. Na dno pánve nebo hrnce s těžkým dnem dejte rozpálit olej, sádlo nebo ghí na střední teplotu. Před začátkem smažení vhoďte do tuku testovací vzorek cibule, abyste zjistili, že je rozpálený. Poznáte to tak, že cibule bude syčet.
  3. Do žhavého tuku přemístěte pokrájenou cibulku a promíchejte. Teď už je potřeba jen trpělivost. Cibulku není potřeba míchat neustále, při střední teplotě ji stačí jednou za dvě minutky "otočit". Cukr, který cibule přirozeně obsahuje, začne časem karamelizovat. Je proto třeba počítat s 20 až 30 minutami - v závislosti na množství.

Související články

5 tipů na správné skladování cibule a česneku
  • Tipy a triky

5 tipů na správné skladování cibule a česneku

Než se pustíte do skladování většího množství cibule a česneku, připomeňme si, jak mají tyto suroviny vypadat, když jsou v kondici. Cibule by měla být před uskladněním pevná a suchá, což poznáme podle barvy a pevnosti slupky. Uvnitř by...
Otázka & odpověď: šalotka, nebo cibule?
  • Tipy a triky

Otázka & odpověď: šalotka, nebo cibule?

Naše odpověď:Šalotku v receptech sice můžete nahradit cibuli, ale nebude to ono. A sice proto, že šalotky mají unikátní jemnější chuť než ostatní druhy cibule a také jsou menší. Když s nimi začnete vařit, rozdíl ještě víc vynikne. Šalotka...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit