Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

Recept na obrácený řízek dodala maminka naší art directorky Marcely. Dříve maso obalovala nakonec ještě v hladké mouce, ale potom recept zjednodušila a mouku vypustila, aniž by to uškodilo výsledku – posuďte sami! Jako variantu ke křenu doporučuje do obalu zapracovat tymián. Ten bude skvělý i v kaši.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Vaření 0:40 + smažení
Maso

Ingredience

    • 800 g hovězího roštěnce, na 4 stejné plátky
    • cca 150 g japonské strouhanky panko
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce čerstvě najemno nastrouhaného křenu
    • 2 vejce
    • cca 60 ml mléka
    • 150 g tyrolského špeku nebo anglické slaniny, na malé kostičky
    • 200 g rukoly, baby špenátu nebo jiných salátových lístků na ozdobení

    NA IRSKOU KAŠI

    • 600 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených
    • 1 hrnek jemně nasekané kapusty
    • 3/4 hrnku mléka (nebo smetany na vaření, chcete-li), horkého + další na případné rozředění
    • 1/2 lžíce čerstvě najemno nastrouhaného křenu
    • 4 lžíce másla

Příprava jídla

1 Na kaši uvařte brambory doměkka. Sceďte je, nechte okapat a udržujte teplé. Mezitím vhoďte kapustu do vroucí osolené vody, 5–6 minut povařte, slijte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si kapusta zachovala pěknou barvu. Uvařené brambory a horké mléko rozmixujte či rozšťouchejte do konzistence, jaká vám chutná. Pokud je kaše příliš hustá, můžete ji ještě rozředit mlékem. Do hotové kaše vmíchejte připravenou kapustu, nastrouhaný křen a máslo. Kaši uchovejte v teple do doby podávání (třeba v peřinách).

2 Plátky masa rozklepejte na cca 1/2cm tloušťku, podle velikosti pánve je pak můžete ještě rozkrojit napůl. Strouhanku smíchejte v misce se solí a pepřem. Ve druhé misce prošlehejte křen, vejce
a mléko. Připravené plátky postupně obalujte v ochucené strouhance a ve vejcích. Potom řízky smažte v pánvi se silným dnem ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje při nižší teplotě asi 6–8 minut z každé strany, opatrně hlídejte, aby se krustička nepřipálila. Potom nechte okapat na papírové utěrce. Kdyby se vám zdálo, že maso není ještě hotové, přestože je krustička už zlatá a křupavá, dejte je na chvilku dojít do rozehřáté trouby.

3 Mezitím rozpalte další pánvičku a opečte na ní kostičky slaniny. Řízky podávejte s připravenou kaší, opečenými kostičkami slaniny a svěžími zelenými lístky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekový vepřový řízek s bylinkovou krustičkou

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Telecí řízek s quinoou, bylinkovým máslem a celerovou remuládou

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Japonský vepřový řízek s kari omáčkou

Přidat komentář