Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 42
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3019 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 431 g
Tuky 97 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka obalená v karamelu, pečivo namočené ve sladké smetaně a pořádná sněhová čepice. Ano, tak vypadá dokonalá žemlovka. Už cítíte tu vůni linoucí se z trouby?

Suroviny

chleba bílý 12 plátků
plnotučný
ideálně česká odrůda Topaz
na pokapání jablek
zalité rumem
na vymazání formy

Postup

1

Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem a do směsi namočte chleba.

2

Tvaroh utřete se 2 lžícemi krupicového cukru a žloutkem.

3

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky; pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.

4

Bílek našlehejte v ohnivzdorné míse na řídkou pěnu, pak přimíchejte 2 lžíce cukru, misku postavte na kastrůlek s vroucí vodou a šlehejte na tuhý sníh.

5

Zbylý cukr rozpusťte na pánvi na středním plameni na zlatý karamel. Přilijte 100ml vody (opatrně, směs bude prskat), přidejte skořici a jablka a míchejte a zahřívejte, aby ve směsi nezůstaly případné hrudky karamelu. Odstavte.

6

Předehřejte troubu na 180°C. Pekáček či zapékací formu vymažte máslem. Na dno naskládejte navlhčené krajíčky chleba, pak dejte tvarohovou vrstvu, jablka a rozinky. Navrch naneste sníh a pečte 15 minut.

ČÍM DODAT KLASICKÉ ŽEMLOVCE ŠMRNC? 

Tipy Mirka Grusze, šéfkuchaře restaurace Aromi:

  • Základem dobré žemlovky jsou prvotřídní suroviny – dobrý chléb a kvalitní šťavnatá jablka.
  • Pečivo namáčejte jen chvilku, čím čerstvější, tím kratší doba bude stačit. Miroslav Grusz používá chleba pan brioche.
  • Pokud máte kuchyňský teploměr, připravte sněhovou čepici jinak. Svařte 30 g vody a 50 g cukru na 121 °C. Směs přilijte do vyšlehaných bílků a metlami sníh šlehejte do zchladnutí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

13.10.2014 10:46

Nejlepší žemlovka na světě - zahazuju všechny předchozí recepty na žemlovku! Jen bacha, až budete karamelizovat jablka a dáte tam vodu, nelekněte se, karamel se zdrcne, ale potřeba ještě vydžet a míchat, on se teprve rozpustí a zkaramelizuje jablka :-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč