Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žemlovka de luxe

Jablka obalená v karamelu, chléb namočený ve smetaně a sněhová čepice z bílků – to je žemlovka, po které se utlučete...

 

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Česká

Ingredience

    • 200 g smetany ke šlehání
    • 50 g moučkového cukru
    • 12 plátků domácího světlého chleba
    • 300 g plnotučného tvarohu
    • 300 g krupicového cukru
    • 1 žloutek + 1–2 bílky
    • 3 jablka (ideálně českou odrůdu Topaz) 
    • citronová šťáva na pokapání jablek
    • 4 g mleté skořice
    • 30 g rozinek zalitých tuzemákem 
    • máslo na vymazání formy

Příprava jídla

1 Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem a do směsi namočte chleba. Tvaroh utřete se 2 lžícemi krupicového cukru a žloutkem. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky; pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. 

2 Bílek našlehejte v ohnivzdorné míse na řídkou pěnu, pak přimíchejte 2 lžíce cukru, misku postavte na kastrůlek s vroucí vodou a šlehejte na tuhý sníh.

3 Zbylý cukr rozpusťte na pánvi na středním plameni na zlatý karamel. Přilijte 100ml vody (opatrně, směs bude prskat), přidejte skořici a jablka a míchejte a zahřívejte, aby ve směsi nezůstaly případné hrudky karamelu. Odstavte. 

4 Předehřejte troubu na 180°C. Pekáček či zapékací formu vymažte máslem. Na dno naskládejte navlhčené krajíčky chleba, pak dejte tvarohovou vrstvu, jablka a rozinky. Navrch naneste sníh a pečte 15 minut.

ČÍM DODAT KLASICKÉ ŽEMLOVCE ŠMRNC? 

Tipy Mirka Grusze, šéfkuchaře restaurace Aromi:

  • Základem dobré žemlovky jsou prvotřídní suroviny – dobrý chléb a kvalitní šťavnatá jablka.
  • Pečivo namáčejte jen chvilku, čím čerstvější, tím kratší doba bude stačit. Miroslav Grusz používá chleba pan brioche.
  • Pokud máte kuchyňský teploměr, připravte sněhovou čepici jinak. Svařte 30 g vody a 50 g cukru na 121 °C. Směs přilijte do vyšlehaných bílků a metlami sníh šlehejte do zchladnutí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štrúdl z kavárny Savoy

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Hraběnčiny řezy

Tarte tatin

Jahodová žemlovka

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

30 podzimních jablečných sladkostí

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nejlepší žemlovka na světě - zahazuju všechny předchozí recepty na žemlovku! Jen bacha, až budete karamelizovat jablka a dáte tam vodu, nelekněte se, karamel se zdrcne, ale potřeba ještě vydžet a míchat, on se teprve rozpustí a zkaramelizuje jablka :-)

Přidat komentář