Až jednou hruškový koláč ochutnáte, budete jej péct donekonečna. Má tak jemnou a vyváženou chuť, že půlku sníte za tepla. Až vychladne, půjdete jej ochutnat znova a záhy zjistíte, že na rodinu už nic nezbylo.
Suroviny
Postup
Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva; pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1–2 lžíce vody.
Pak ho rozválejte – vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky.
Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slaďoučké hrušky(21 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
Komentáře
Koláč je skvělý! Dal poněkud více práce než jsem čekala, výsledek ale stojí za to. Díky!
Koláč není dobrý, spodní vrstva je suchá, horní matlavá, celkově mdlý.
Koláč jsem dělala podle receptu a rozhodně není mdlé chuti. Když hrušky namočíte do šťávy a kůry z 1 citronu a přidáte tlučený hřebíček, určitě není mdlý. Mě i celé rodině velice chutnal a rozhodně jsme ho nepekli naposledy. Doporučuji se držet receptu :D
tento kolac je pro me velikym zklamanim, rozhodne neodpovida chvalozpevum z nadpisu.. je mdle chuti, stoji spoustu namahy ktera neodpovida vysledku..
Zajímavý koláč