Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodovo-ricottový dort

Růžový dort pro malé i velké princezny.

Vydání: 2014/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
49 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 0:30
Dort Italská

Ingredience

    • 175 g studeného másla
    • 200 g hladké mouky
    • 85 g krupicového cukru
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 500 g čerstvých jahod
    • 7 plátků želatiny
    • 100 ml mléka
    • 250 g ricotty
    • 140 g krupicového cukru
    • 300 ml smetany ke šlehání (33%)

    NA OZDOBU

    • 150 g čerstvých jahod a malin
    • lístky máty
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.

2 Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.

3 V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).

4 Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

V žádném případě neuděláte chybu, když budete ke sladším pokrmům podávat vína s vyšším zbytkovým cukrem. V tomto případě bych spíše vybíral vína v přívlastku výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledová nebo slámová vína. Z bílých odrůd bych volil výraznější, aromatické odrůdy jako Hibernal, Tramín červený nebo Irsai Oliver z mikulovské podoblasti.

Nebál bych se vyzkoušet i polosladké nebo sladké růžové víno a určitě bych vyzkoušel méně známou odrůdu Sevar nebo tradiční Rulandské modré. Ročníky vína bych volil spíše mladší, u kterých se bude příjemně snoubit lehkost dezertu s hravostí mladého vína.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koláč s tvarohem a ovocným želé

Jogurtová bomba s ovocem

Koláč s tvarohem a ovocným želé

Jahodový pohár s portským vínem

Dortíky Fraisier

10 nejbáječnějších jahodových dortů

30x božské jahody, které si zamilujete

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort se zatím chladí v ledničce, akorát mě vyšlo těsto vysoké 2 cm, do formy o průměru 20 cm, to mi přijde hodně, i krém vyšel dost vysoký,tak nevím,zda je to tak správně, recept mi připadá spíše na formu o průměru 24 cm..

Přidat komentář