Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní kuřátka pečená s brambůrkami
Jarní kuřátka pečená s brambůrkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jarní kuřátka pečená s brambůrkami

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5756 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 103 g
Tuky 565 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, v němž vedle kuřátek vyniká tradiční český kmín. Ten je nejlepší dvouletý, s chráněným označením původu.

Suroviny

kuře 2 ks
jarní kuřátka, každé okolo 500 g
drcený, podle chuti
a/nebo pálivá, podle chuti
sůl vločková
máslo 4 plátky
tenké
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená, k podávání
Na pečené brambůrky
varný typ B nebo C, oloupané a nakrájené na cca 2,5cm kostičky
sůl
celý
olivový olej 2 PL
Na dip
majonéza 3 PL
hustý (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou a okmínovanou vodou. Přiveďte k varu a od té chvíle vařte 5 minut, aby začaly měknout. Důkladně sceďte a protřeste.

2

Mezitím upravte kuřátka ,na motýlka‘ – položte je prsíčky dolů na prkénko a velkým nožem nařízněte či rozstřihněte kuchyň- skými nůžkami podél jedné strany páteře a rozevřete. Obvykle se pak vyřízne páteř i z druhé strany (dá se využít na vývar), ale úplně nutné to není. Pak do kůže kuřátek vetřete drcený kmín a mletou papriku podle chuti, osolte vločkovou solí. Odložte.

3

Pekáč nebo hluboký plech vyložte pečicím papírem a promíchejte na něm brambory s olejem, rozprostřete je v jedné vrstvě. Pak nad brambory umístěte mřížku a na ni naaranžujte kuřátka kůží nahoru. Na každé položte 2 plátky másla. Pečte cca 40–45 minut, aby kuřátka byla tak akorát propečená, v polovině opatrně promíchejte brambory. Upečená kuřátka vyjměte na nahřátý talíř a volně zakryjte alobalem. Brambory opět promíchejte
a vraťte do trouby péct na dalších 10–15 minut, aby zezlátly a zkřupavěly, pokud takové ještě nejsou (můžete přitom zapnout gril či zesílit troubu, ale hlídejte, abyste je nespálili).

4

Mezitím důkladně promíchejte majonézu s jogurtem a pak zlehka vmíchejte kečup.

5

Kuřátka a brambůrky podávejte ozdobené petrželkou, popřípadě další vločkovou solí, a doplněné dipem.

NĚCO NAVÍC
Místo kečupu můžete do dipu vmíchat nakrájené bylinky a trochu citronové či limetové šťávy, nasekaný medvědí česnek, strouhaný křen... Anebo zkuste svoji oblíbenou chilli omáčku – skvěle funguje i sladká chilli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč