Recept, v němž vedle kuřátek vyniká tradiční český kmín. Ten je nejlepší dvouletý, s chráněným označením původu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou a okmínovanou vodou. Přiveďte k varu a od té chvíle vařte 5 minut, aby začaly měknout. Důkladně sceďte a protřeste.
Mezitím upravte kuřátka ,na motýlka‘ – položte je prsíčky dolů na prkénko a velkým nožem nařízněte či rozstřihněte kuchyň- skými nůžkami podél jedné strany páteře a rozevřete. Obvykle se pak vyřízne páteř i z druhé strany (dá se využít na vývar), ale úplně nutné to není. Pak do kůže kuřátek vetřete drcený kmín a mletou papriku podle chuti, osolte vločkovou solí. Odložte.
Pekáč nebo hluboký plech vyložte pečicím papírem a promíchejte na něm brambory s olejem, rozprostřete je v jedné vrstvě. Pak nad brambory umístěte mřížku a na ni naaranžujte kuřátka kůží nahoru. Na každé položte 2 plátky másla. Pečte cca 40–45 minut, aby kuřátka byla tak akorát propečená, v polovině opatrně promíchejte brambory. Upečená kuřátka vyjměte na nahřátý talíř a volně zakryjte alobalem. Brambory opět promíchejte
a vraťte do trouby péct na dalších 10–15 minut, aby zezlátly a zkřupavěly, pokud takové ještě nejsou (můžete přitom zapnout gril či zesílit troubu, ale hlídejte, abyste je nespálili).
Mezitím důkladně promíchejte majonézu s jogurtem a pak zlehka vmíchejte kečup.
Kuřátka a brambůrky podávejte ozdobené petrželkou, popřípadě další vločkovou solí, a doplněné dipem.
NĚCO NAVÍC
Místo kečupu můžete do dipu vmíchat nakrájené bylinky a trochu citronové či limetové šťávy, nasekaný medvědí česnek, strouhaný křen... Anebo zkuste svoji oblíbenou chilli omáčku – skvěle funguje i sladká chilli.