Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karbanátky s lilkem

V této podobě lilek jistě neznáte. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou.

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Opékání 0:20
Zelenina Středomořská

Ingredience

    • 1 lilek (cca 400 g)
    • 200 g špenátu, omytého, bez řapíků 
    • 200 g mletého masa (vepřového, telecího, hovězího nebo směsi) 
    • 100 g čerstvé ricotty (nebo jemného tvarohu), rozdrobené
    • 1 stroužek česneku, utřený
    • 30 g hrubší strouhanky z čerstvého pečiva (necelý nastrouhaný či rozmixovaný rohlík)
    • 25 g strouhaného parmazánu
    • 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř
    • 1 vejce
    • 25 g jemné čerstvé strouhanky
    • 60 ml rostlinného oleje

    NA SALSU

    • 250 g rajčat nebo třešňových rajčátek, nakrájených
    • 1 šalotka (nebo jarní cibulka), nadrobno 
    • troška panenského olivového oleje 
    • troška octa (bílého vinného, balzamika...) 
    • hrst hladkolisté petrželky, nasekané 
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 

Příprava jídla

1 Rozehřejte gril, grilovací ploténku či pánev. Lilek propíchejte vidličkou, opečte dočerna, aby mírně změkl, trvá to asi 15 minut, 2–3x obraťte. Lilek lze opéct i nad plynovým hořákem. Opečený položte na talíř, nechte trochu zchladnout, pak ho oloupejte. Dužinu rozpulte a nechte vykapat na cedníku. Po 10 minutách lilek dejte do čisté utěrky a mírně vymačkejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy.

2 Špenát důkladně prolijte v cedníku horkou vodou nebo 3 minuty vařte v páře. Pomocí lžíce vymačkejte v cedníku co nejvíc vody, nechte ho zchladnout, a až to půjde, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Špenát nakrájejte nadrobno a přisypte do mísy. Přidejte mleté maso, ricottu, česnek, hrubší strouhanku, parmazán, sůl, pepř a vejce a propracujte rukama. Opečte trochu směsi, ochutnejte, popřípadě dochuťte. Zakryjte, nechte aspoň 30 minut odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama rozdělte směs na 10 dílů. Utvořte z nich kuličky, zploštěte je a obalte ve strouhance. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním ohni a jemně opékejte karbanátky z každé strany 5 minut. Dávejte pozor, kvůli parmazánu budou rychle tmavnout. Nebudou-li ještě hotové, podle potřeby je dopečte, případně přilijte do pánve olej.

4 Všechny suroviny na salsu smíchejte a podávejte ji k opečeným karbanátkům. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Toust s pečenými paprikami a česnekem

Türlü aneb ratatouille po turecku

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Papriková omáčka se šafránem

Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou

Cuketový salát s krutony

Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou

50 nejlepších receptů s mletým masem

22 podob lilku

Komentáře

Obrazek uzivatele
Žádná sláva.. Určitě to chce víc koření a lilek víc upéct, jinak v karbanátku křupe..

Přidat komentář