Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

Kedlubna jako řízek? Ano! A je vážně skvělá. V redakci všechny dozlatova usmažené kousky zmizely bleskovou rychlostí...

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Vaření 0:20
Zelenina

Ingredience

    • 1 velké nebo 2 malá vejce + sůl
    • 4 lžíce hladké mouky
    • 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
    • olivový nebo jiný olej na smažení cca 300 g kedluben, oloupaných, nakrájených na cca 1,5 cm plátky bylinky na ozdobení podle chuti

    NA CITRONOVÉ MRKVIČKY

    • 20 g másla
    • 1 lžíce hnědého cukru
    • 2,5 lžíce citronové šťávy
    • 50 ml vody
    • 1 malý svazek drobnější mrkve, nať zkrácená na cca 3 cm, podle potřeby oloupané či oškrabané, silnější podélně rozpůlené
    • sůl
    • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry

    NA POLENTU

    • 100 ml mléka
    • 150 ml zeleninového vývaru (či vody)
    • 1/2 lžičky soli
    • 60 g polenty (může být i instantní)
    • 70 g tučného tvarohu z vaničky utřených se 2 lžícemi smetany ke šlehání
    • po hrsti nasekané petrželky, pažitky a kopru 

Příprava jídla

1 Začněte mrkvičkami. Máslo rozpusťte v mělkém rendlíku. Přidejte cukr, citronovou šťávu a 50ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Přidejte mrkve a mírně osolte. Přiklopte a na mírném ohni duste 15–20 minut, měly by být tak akorát al dente. Asi 1–2 minuty před koncem posypte citronovou kůrou.

2 Na polentu svařte mléko s vývarem nebo vodou a 1/2 lžičky soli. Vsypte polentu a za občasného míchání 10 minut vařte na mírném ohni (jestli máte instantní, udělejte ji podle návodu na obalu). Do horké polenty vmíchejte tvaroh a krátce prohřejte. Vmíchejte bylinky a odstavte, ale uchovejte teplé.

3 Na řízky prošlehejte vejce v hlubokém talíři a mírně osolte, vmíchejte polovinu mouky a nastrouhaný sýr. Na jiný talíř nasypte zbývající mouku.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Plátky kedlubny obraťte vždy v mouce a pak je obalte v sýrovém těstíčku. Ihned pomalu smažte na pánvi na středním ohni z každé strany dozlatova. Krátce osušte na papírové utěrce. Podávejte s mrkví a polentou, ozdobené bylinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s marinovaným lososem

Kedlubnové skleničky

Krémová kedlubnová polévka

Zadělávané smetanové kedlubny

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

Kedlubnové zelí

Balzamikové kedlubny

Zapékané kedlubny s dvojí náplní

Přidat komentář