Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s jablky a ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 279 g
Tuky 277 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka & ořechy k sobě patří a tenhle koláč, jako stvořený k nedělní kávě, k odpolednímu posezení na zahradě i večernímu pozorování červánků, je toho velmi chutným důkazem.

Suroviny

Na těsto
sůl ½ ČL
máslo 125 g
změklé
Na náplň
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado světlý hrnku
vejce 2 ks
lískooříškový (lze vynechat)
sůl ½ ČL
mouka lískooříšková 1,5 hrnku
lze nahradit mandlovou
zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
Na posypání
lískové oříšky 1 hrst
přepůlené nebo nasekané nahrubo
třtinový cukr 2 PL
k servírování

Postup

1

Do mísy vsypte mouku a sůl, přidejte máslo a prsty promněte (práci si usnadníte robotem s noži). Přidejte podmáslí a zpracujte v těsto, v případě potřeby přilijte ještě trochu podmáslí. Pokud máte čas nebo si těsto děláte s předstihem, zabalte jej do fólie a dejte chladit do lednice.

2

Vymažte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto rozválejte a vyložte jím formu, případné přesahující okraje seřízněte (ale těsto by vám mělo vyjít akorát). Těsto propíchejte vidličkou a dejte do lednice chladit, než připravíte náplň (těsto takto v lednici vydrží až 2 dny).

3

Troubu předehřejte na 170 °C.

4

Máslo prošlehejte s cukrem do světlé pěny, postupně zapracujte po jednom vejce, žloutek, likér a sůl. Nakonec vmíchejte ořechovou nebo mandlovou mouku.

5

Javorový sirup vlijte do pánve s vyšším okrajem a zahřívejte, aby sirup zhoustl. Odstavte a vsypte plátky jablek. Nechte pár minut stát, ale ne moc dlouho, aby jablka nezměkla.

6

Náplň rozetřete na připravené těsto, navrch poklaďte jablka. Posypte ořechy, cukrem a přelijte zbylým sirupem (můžete jím také jen potřít jablka). Koláč dejte péct na 40–45 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté vyjměte z formy. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mouku z lískových ořechů, jednoduše ořechy rozmixujte v robotu. Použít ale můžete i mouku z vlašských ořechů – stejnou, z jaké byste pekli vánoční vanilkové rohlíčky. Ořechy zkrátka tomuto koláči sluší. Ani s mandlovou moukou neuděláte chybu, jen už nebude chuť náplně tak výrazná. A pokud máte doma více hrušek než jablek, klidně použijte je. Chutná to skvěle! Koláč doporučujeme doplnit ušlehanou smetanou, horký bude skvělý s vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč