Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Koláč se zakysanou smetanou a rybízem

4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na plech 30 x 40 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5331 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 670 g
Tuky 212 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přes léto se kynuté koláče všeho druhu neobejdou bez pořádné porce čerstvého ovoce. Rybíz je pro svou intenzivní kyselou chuť ideálním kandidátem, protože s sladkým těstem a náplní tvoří dokonalý kontrast. Tentokrát jsme ho místo oblíbeného tvarohu spojili i s jemnější zakysanou smetanou, výsledek je fenomenální.

Suroviny

+ na poprášení
droždí čerstvé 21 g
1/2 kostky
mléko 180 ml
vlažné
změklé
Na náplň
s obsahem tuku aspoň 20 %
vejce 3 ks

Postup

1

Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Promíchejte jej s 1–2 lžícemi mléka, 1 lžící cukru a přihrňte trošku mouky z okrajů důlku. Přikryjte mísu a nechte cca 15 minut vzejít kvásek. Jak bude kvásek napěněný, vlijte zbylé mléko, přidejte zbytek cukru a změklé máslo a vypracujte pomocí robotu s hnětacím hákem nebo vařečkou hladké těsto. Zakryjte a nechte asi 45 minut kynout.

2

Otrhejte bobulky rybízu, omyjte je a nechte dobře okapat.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na pracovní ploše poprášené moukou na obdélník o rozměrech plechu a přeneste jej na plech. Prsty těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo. Těsto zakryjte volně utěrkou a znovu nechte cca 15 minut kynout.

4

Mezitím utřete zakysanou smetanu s tvarohem, cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Natřete polovinu směsi na těsto, posypte rybízem a zakryjte druhou polovinou náplně.

5

Koláč pečte v předehřáté troubě 40–45 minut. Krájejte vychladlý.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč