Přes léto se kynuté koláče všeho druhu neobejdou bez pořádné porce čerstvého ovoce. Rybíz je pro svou intenzivní kyselou chuť ideálním kandidátem, protože s sladkým těstem a náplní tvoří dokonalý kontrast. Tentokrát jsme ho místo oblíbeného tvarohu spojili i s jemnější zakysanou smetanou, výsledek je fenomenální.
Suroviny
Postup
Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Promíchejte jej s 1–2 lžícemi mléka, 1 lžící cukru a přihrňte trošku mouky z okrajů důlku. Přikryjte mísu a nechte cca 15 minut vzejít kvásek. Jak bude kvásek napěněný, vlijte zbylé mléko, přidejte zbytek cukru a změklé máslo a vypracujte pomocí robotu s hnětacím hákem nebo vařečkou hladké těsto. Zakryjte a nechte asi 45 minut kynout.
Otrhejte bobulky rybízu, omyjte je a nechte dobře okapat.
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na pracovní ploše poprášené moukou na obdélník o rozměrech plechu a přeneste jej na plech. Prsty těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo. Těsto zakryjte volně utěrkou a znovu nechte cca 15 minut kynout.
Mezitím utřete zakysanou smetanu s tvarohem, cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Natřete polovinu směsi na těsto, posypte rybízem a zakryjte druhou polovinou náplně.
Koláč pečte v předehřáté troubě 40–45 minut. Krájejte vychladlý.