Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kopřivová zmrzlina
Kopřivová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kopřivová zmrzlina

3.7/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3001 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 179 g
Tuky 217 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jaře kopřivy sbíráme na nádivku nebo očistný čaj, ale co z nich jednou zkusit něco úplně jiného? Ovšem zmrzlina pouze z této pálivé bylinky by chutnala příliš hrubě a nahořkle, proto jsme ji spárovali s jemnou meduňkou.

Suroviny

kopřiva 1 hrst
mladé lístky, nejlépe vrcholové
meduňka 1 svazek
lístky otrhané (skvělá je citronová meduňka)
mléko 500 ml
plnotučné

Postup

1

Kopřivy a meduňku omyjte a osušte. V rendlíku pomalu zahřívejte mléko a smetanu s cukrem těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Stáhněte z ohně, vložte lístky kopřivy a meduňky, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Bylinkami ovoněnou směs nalijte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přeceďte přes síto zpátky do rendlíku, pokud je to potřeba, klidně i několikrát – je důležité, aby ve zmrzlině nezůstala hrubá vlákna z kopřiv. Přecezenou směs přiveďte znovu k varu.

2

V míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do mísy. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Ochuťte citronovou šťávou. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

4

Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Zmrzlinu podávejte buď hned, ještě měkkou, nebo ji uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč