Kulatky jsou sladké pečivo se slanou drobenkou s mákem, se kterým se můžete setkat v pekařstvích a cukrárnách na Liberecku, například v Turnově nebo v Lomnici nad Popelkou. Dát je dohromady byl náš nápad, ale ladí spolu dokonale. Kulatky jsou nejlepší hned po upečení, ale jíst se dají i třetí den.
Suroviny
Postup
Rozdrobte droždí do misky a vařečkou rozetřete do kašičky s 1 vrchovatou lžičkou hladké mouky, 1 vrchovatou lžičkou krupicového cukru a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
Ze vzešlého kvásku a ostatních surovin včetně zbývající hladké mouky, cukru a mléka vypracujte volnější těsto a nechte vykynout zhruba na dvojnásobný objem, bude to trvat cca 1 hodinu.
Mezitím promněte v misce uvedené suroviny na drobenku. Odložte ji do chladničky.
Až těsto vykyne, vyválejte z něj šišku připomínající knedlík, rozkrájejte ji na 10–11 stejných kousků, z těch uválejte rukama válečky dlouhé 10–12 cm a pak z nich v drobence uválejte hady o délce necelých 20 cm a průměru cca 1 cm. Zakruťte je (chyťte je za konce a otáčejte jimi opačným směrem), aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku, měl by mít průměr okolo 8 cm. Kulatky položte na plech s pečicím papírem, můžete je ještě trochu posypat zbylou drobenkou. Nechte dokynout 10–15 minut. Pečte v troubě předehřáté na 150°C dozlatova, zhruba 20–25 minut.