Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Máslové hřebeny se skořicí

Na hřebeny z knihy Ivy Trhoňové Ruce v mouce se vrhla celá redakce a nezbyl ani drobeček. Díky promazání máslem jednotlivé vrstvy lehce lístkují a hřebeny neodolatelně voní skořicí. 

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 10 hřebenů
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    NA OMLÁDEK (VIZ NĚCO NAVÍC)

    • 100 g vlažné vody
    • 1 lžička sladěnky (ječmenný slad)
    • 18 g čerstvého droždí, rozdrobeného
    • 130 g hladké mouky

    NA TĚSTO

    • 100 g vody
    • 20 g rostlinného oleje neutrální chuti
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 360 g hladké mouky + trošku na podsypání podle potřeby

    NA POTŘENÍ A DOKONČENÍ

    • 100 g másla, mírně změklého
    • mletou skořici na posypání
    • 1 vejce
    • hrst mandlových lupínků

Příprava jídla

1 Suroviny na omládek smíchejte do hladkého těstíčka a nechte zakryté asi 45–60 minut kynout. Vykynutý omládek poznáte tak, že těstíčko výrazně zvětší svůj objem.

2 K omládku přidejte všechny suroviny na těsto a uhněťte hladké a pružné těsto. Nechte je přikryté v míse 20 minut nakynout, pak přendejte zakryté do lednice a nechte 40 minut dokynout. S chladným těstem se bude lépe pracovat, protože bude pevnější.

Vykynuté těsto vyndejte na pracovní desku, rukama propracujte a vyválejte do obdélníku o síle 0,5 cm, těsto můžete lehce podsypat troškou mouky. Potřete změklým máslem (ne rozpuštěným, jinak bude těsto klouzat a při pečení máslo vyteče) a posypte skořicí a čtyřikrát přeložte do ploché nohavice, tu lehce zploštěte jedním nebo dvojím přejetím válečku. Pak nakrájejte na 10 dílků a každému prokrojte cca 4–5 zubů jako na hřebenu. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně nakynout.

4 Troubu rozpalte na 190 °C. Všechny kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 17–20 minut, nevypečte však úplně dotmava, aby hřebeny nebyly suché. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Omládek patří mezi tzv. prefermenty. Jde o řidší kvásek z části mouky a vody použité celkově v receptu a trochy sladidla. Zajistí vykynutí s menším podílem droždí a i lepší vůni a delší trvanlivost pečiva. Iva na omládek narazila ve starší pekařské knize, dříve se používal v pekárnách například ke zlepšení vlastností rohlíků. Skvěle se ale hodí i do sladkého pečiva. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slunečnicové kostky

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Kváskový mazanec

Louhované bulky

Semínkové bagety

Japonský mléčný chléb

Přidat komentář