Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Kombinace sladkých nektarinek s pomerančovým likérem s dozlatova usmaženými lívanečky je prostě neodolatelná! 

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Opékání 0:30
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 180 g másla, nasekaného 
    • 450 ml podmáslí
    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť 
    • 300 g hladké mouky
    • 1 zarovnaná lžička jedlé sody 
    • špetka soli

    NA NEKTARINKY

    • 6 nektarinek a/nebo blum 
    • 150 g krupicového cukru
    • kůra a šťáva z 1 biopomeranče
    • 2 lžíce pomerančového likéru, např. Grand Marnier
    • moučkový cukr na poprášení 
    • zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina k podávání 

Příprava jídla

Nektarinky přepulte, odpeckujte a každou půlku nakrájejte na 3 měsíčky. Ve velké pánvi smíchejte 110 g cukru, pomerančovou šťávu, pomerančový likér a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby směs zesirupovatěla. Vsypte nektarinky a zahřívejte nejdřív po jedné straně, pak po druhé, z každé 1–2 minuty, až začnou měknout, ale ne více. Vyjměte ovoce z pánve a přilijte do ní 2 lžíce vody. Promíchejte a odložte.

V kastrůlku rozpusťte 60 g másla a nechte trochu vychladnout. Prošlehejte s podmáslím a se žloutky. Na to prosejte mouku se sodou a špetkou soli. Krátce promíchejte dohladka, ale nepřešlehejte.

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapravte do podmáslové směsi.

V těžké litinové pánvi nebo lívanečníku na středním plameni rozpusťte 10 g másla. Vlijte malou sběračku těsta a lívance opékejte po každé straně 1–2 minuty dozlatova. Můžete dělat několik lívanců najednou, ale nesmějí se dotýkat.

Upečené lívance uchovejte horké v mírně zahřáté troubě. Vytřete pánev papírovou utěrkou a pokračujte se zbylým máslem a těstem až do spotřebování přísad.

Promíchejte zbylých 40 g krupicového cukru s pomerančovou kůrou (nejlépe nastrouhanou zesterem). Lívance podávejte s karamelizovanými nektarinkami, pokapané šťávou, posypané proslazenou pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem. Doplňte lžící zakysané smetany nebo kopečkem zmrzliny. 

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Květáková polévka se sýrovými nočky

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Palačinky a lívance

Broskve a nektarinky

Přidat komentář