OBCHOD

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Jemné krevety a výrazná slanina tvoří dokonalý chuťový akord.

Vydání: 2015/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 0:10
Těstoviny

Ingredience

    • 30g másla, změklého
    • 1 stroužek česneku, podrcený
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 2 hrsti hladkolisté petrželky, nakrájené nadrobno + k podávání
    • 200g těstovin linguine (sušených, nebo 2 porce čerstvých)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 plátky slaniny, nakrájené na drobné kostičky
    • 250g vyloupaných a očištěných krevet (mohou být předvařené)

     

Příprava jídla

1 Máslo utřete s česnekem, citronovou šťávou a petrželkou v porcelánovém hmoždíři či v misce vidličkou.

2 Těstoviny uvařte al dente v hrnci osolené vody podle návodu na obalu.

3 Mezitím rozehřejte olej ve velké hlubší pánvi na středním ohni. Za občasného míchání opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 4–5 minut. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách.

4 Pánev znovu zahřejte a rozpusťte v ní polovinu ochuceného másla. Prohřejte v něm krevety (jsou-li předvařené, velmi krátce, aby nezgumovatěly). Těstoviny sceďte a promíchejte v pánvi s krevetami, slaninou a zbývajícím máslem. Osolte a opepřete, podávejte s další petrželkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krevetové smaženky

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Krevetový "guláš"

reklama

Přidat komentář