Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krevetové smaženky

Křupavé smaženky s delikátní chutí... Výborný předkrm nebo chuťovka na večírek!

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT10M
Smažení 0:10
Chuťovka

Ingredience

    • 75g hladké mouky
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 žloutek
    • 125ml ledové vody (může být perlivá) nebo piva
    • 280g nepředvařených větších krevet, vyloupaných a zbavených střívka
    • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na sirky nebo nastrouhaná
    • 1 malá bílá cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
    • 1 šalotka, nakrájená na tenká kolečka
    • rostlinný olej na smažení (na vysokou vrstvu)

Příprava jídla

1 Mouku a škrob smíchejte v misce, uprostřed udělejte důlek, vlijte žloutek a vodu či pivo, promíchejte, ale nepřemíchejte. Krevety nakrájejte na kusy a přidejte k nim mrkev, cibuli a šalotku. Promíchejte zlehka – jenom aby se krevety rovnoměrně rozptýlily po směsi.

Ve velkém rendlíku nebo hluboké pánvi rozehřejte 5cm vrstvu oleje na 170°C (bez teploměru je to teplota, při níž kostička světlého pečiva zezlátne za 20 sekund). Opatrně vložte tři dávky hmoty po cca 80ml. Smažte 2—3 minuty, až směs zezlátne na povrchu a uvnitř bude propečená. Pomocí děrované sběračky přeneste na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Znovu zahřejte olej na 170°C (zkontrolujte teplotu) a stejně pokračujte s dalšími dávkami těstíčka. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Krevetový "guláš"

Přidat komentář