
Krevetové smaženky
Křupavé smaženky s delikátní chutí... Výborný předkrm nebo chuťovka na večírek!
Ingredience
- 75g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 žloutek
- 125ml ledové vody (může být perlivá) nebo piva
- 280g nepředvařených větších krevet, vyloupaných a zbavených střívka
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na sirky nebo nastrouhaná
- 1 malá bílá cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
- 1 šalotka, nakrájená na tenká kolečka
- rostlinný olej na smažení (na vysokou vrstvu)
Příprava jídla
1 Mouku a škrob smíchejte v misce, uprostřed udělejte důlek, vlijte žloutek a vodu či pivo, promíchejte, ale nepřemíchejte. Krevety nakrájejte na kusy a přidejte k nim mrkev, cibuli a šalotku. Promíchejte zlehka – jenom aby se krevety rovnoměrně rozptýlily po směsi.
2 Ve velkém rendlíku nebo hluboké pánvi rozehřejte 5cm vrstvu oleje na 170°C (bez teploměru je to teplota, při níž kostička světlého pečiva zezlátne za 20 sekund). Opatrně vložte tři dávky hmoty po cca 80ml. Smažte 2—3 minuty, až směs zezlátne na povrchu a uvnitř bude propečená. Pomocí děrované sběračky přeneste na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Znovu zahřejte olej na 170°C (zkontrolujte teplotu) a stejně pokračujte s dalšími dávkami těstíčka.
NÁKUPNÍ LEXIKON
- MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
- ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
- LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
- BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.
Přidat komentář