Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Kopr má bohaté využití v lidové medicíně a kdysi platíval za magickou rostlinu. Nejlepší je čerstvý, vůbec či jen málo tepelně upravený. Ladí s rybami, hovězím masem, vejci, zakysanými mléčnými výrobky a sýry.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • cca 450 g filetu z lososa s kůží
    • sůl a 1/2 lžičky čerstvě mletého barevného pepře
    • trocha najemno nastrouhané citronové kůry (podle chuti)
    • 1/4 lžičky cibulového prášku (mleté sušené cibule)
    • 1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka
    • 3 kolečka citronu
    • 30 g másla, nakrájeného
    • směs salátových lístků a trocha čerstvého kopru k podávání

    NA OMÁČKU

    • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
    • 2 lžíce majonézy
    • 1 nadrobno nakrájená bílá a světlá část malé jarní cibulky
    • pár kapek citronové šťávy
    • 1/2 lžičky smetanového křenu (nebo podle chuti)
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
    • špetka česnekového prášku (mletého sušeného česneku)
    • hrst nakládaných kaparů, propláchnutých okapaných a nakrájených nadrobno
    • čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Zapékací mísu či pekáč vyložte pevným alobalem či pečicím papírem, na něj položte lososa kůží dolů, posypte pepřem, citronovou kůrou, cibulovým práškem a solí, navrch dejte jarní cibulku a citron, poklaďte máslem. Alobal pevně uzavřete (papír stočte) nad lososem. Pečte 20 minut. Pak otevřete a podle potřeby dopečte otevřené, v alobalu můžete i pod grilem (asi 10 minut).

2 Přísady na omáčku vymíchejte dohladka. Podávejte k lososovi, doplněné směsí salátových lístků a koprem.

NĚCO NAVÍC
Lososa lze také opéct v pánvi na másle spolu s citronem a jarní cibulkou a dodatečně ochutit citronovou kůrou, kořením a solí.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatovo-fenyklový gratin

Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí

Křupavý ,asijský‘ salát s řapíkatým celerem

Řapíková polévka se slaninou

Vepřové medailonky s koprovým pestem a minignocchi

Přidat komentář