Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem
Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3037 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 164 g
Tuky 218 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li rádi slaný karamel, pak bude karamel s misem něco pro vás – spojení slané a sladké chuti se spoustou umami. Karamel s misem dodává přitažlivost nejen téhle směsi, ale také opékanému lilku, grilovaným kuřecím horním stehnům nebo pečené dýni.

Suroviny

kešú 100 g
mandle celé 100 g
krystalový cukr 100 g
sezamový olej 2 ČL
hnědá
dýňová semínka 25 g
slunečnicová semínka 25 g
sezamová semínka 3 PL
černá či bílá nebo směs
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Kešú, arašídy a mandle rozprostřete na 2 plechy a pečte 15 minut dozlatohněda, v polovině promíchejte.

2

Až promícháte směs v troubě, nasypte do pánvičky cukr a vlijte 4 lžíce vody. Ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Mírně zesilte oheň a krouživým pohybem s pánvičkou směs promíchávejte (buďte opatrní, abyste se nespálili!), až začne bublat a promění se v sytě zlatý karamel. Pak ji odstavte, vlijte sezamový olej a rozptylte jej v karamelu krouživým pohybem.

3

Pak opatrně vmíchejte miso – pozor, karamel bude prskat. Vyjměte z trouby plech(y) a ořechy a mandle nasypte do velké žáruvzdorné mísy spolu s veškerými semínky a pepřem. Rychle je zalijte karamelem a rovnou přitom míchejte vařečkou, aby se směs rovnoměrně obalila karamelem – všechno by se mělo začít lepit dohromady a tvořit hrudky.

4

Vyškrabte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a zkřupavět. Pak rozdělte na hrudky a buď můžete směs hned jíst, nebo ji uchovávat až týden ve vzduchotěsné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud vás sladko-slano-umami kombinace karamelu a pasty miso uchvátí, můžete si vyrobit také karamelky s pastou miso, v těch ale nejlépe funguje bílá – a tedy nejjemnější – pasta miso.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč