Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pizza s brokolicí a krevetami

Nemáte-li rádi krevety, použijte místo nich kolečka choriza nebo je prostě vynechte.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí 1,5–3 hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo

Ingredience

    • cca 80 ml rajčatové pasty (v tubě ji prodávají například drogerie dm nebo Marks & Spencer)
    • 150–200 g třešinek mozzarelly nebo velká koule, natrhaná nebo nakrájená na plátky či na kostičky
    • 200 g stonkové brokolice nebo růžiček obyčejné, může být mražená (ta by měla být povolená před obkládáním těsta)
    • 80 g sušených či polosušených rajčat v oleji, okapaných a nakrájených
    • cca 20 vyloupaných krevet (4–5 cm), s ponechanými ocásky pro efekt
    • cca 125 g ricotty, podle potřeby vykapané
    • strouhaný parmazán na posypání
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř
    • drcená sušená chilli paprička dle chuti
    • tenká kolečka nebo klínky citronu na ozdobení

    NA TĚSTO

    • 10 g droždí (1/4 kostky)
    • cca 200 ml vlažné vody
    • 1/4 lžičky krupicového cukru
    • 250 g polohrubé mouky + na poprášení
    • 1/2 lžičky soli
    • 2,5 lžíce panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně hněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně půl hodiny předem předehřejte troubu na aspoň 220 °C.

2 Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a rozválejte či roztáhněte na zhruba kruhové placky. Položte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem a potřete je rajčatovou pastou (ne až do krajů). Rozdělte na ně mozzarellu, brokolici, rajčata a krevety. Poklaďte lžičkami ricotty, posypte parmazánem. Osolte (jemně) a opepřete. Pečte (raději po jednom plechu) 10–15 minut, až okraje zezlátnou a všechno bude dobře prohřáté a sýry se roztaví. Posypte sušeným chilli, ozdobte citronem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na rychlotěsto bez kynutí smíchejte v míse 330 g hladké či polohrubé mouky, 7g sáček sušeného (instantního) droždí a 1 lžičku krupicového cukru. Ve směsi udělejte důlek, přilijte 2 lžíce panenského olivového oleje a 240 ml vlažné vody. Promíchejte a ochuťte 1 lžící soli. Umíchejte lepivou hmotu, vyklopte ji na pomoučněný vál a prohněťte na hladké a pružné těsto (ručně to trvá okolo 5 minut). Hned ho rozdělte na díly, rozválejte na placky, obložte a upečte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brokolicová polévka s celerem

Těstoviny s brokolicovým pestem

Jehněčí kotletky s brokolicí

Gnocchi zapékané s brokolicí a špenátem

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Přidat komentář