Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pizza s česnekovými výhonky, bramborami, ořechy a sýrem

Nemáte-li po ruce česnekové výhonky, můžete místo nich použít třeba mléčný česnek – takový, který připomíná spíš jarní cibulky – nakrájený podélně na plátky anebo jen stroužky, je-li už vyzrálejší.

 

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Pečení 0:10
Z plechu

Ingredience

    • 450 g těsta na pizzu (domácí viz Něco navíc; mražené nechte cca 30 minut povolit při pokojové teplotě)
    • 3 středně velké lojovité brambory (varný typ A), omyté, v celku
    • hladká mouka na poprášení
    • olivový olej na pokropení
    • vločková mořská sůl
    • 2 hrsti jader vlašských ořechů
    • 50–100 g sýra s modrou plísní (podle chuti), rozdrobeného
    • 6–8 česnekových výhonků

Příprava jídla

1 Chcete-li použít domácí těsto, začněte jím a nechte ho kynout. Nejméně půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240 °C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech.

2 Brambory zalijte v rendlíku vodou, přiveďte k varu a nechte vařit doměkka, až jimi snadno projede vidlička. Sceďte, nechte trochu zchladnout a pak nakrájejte na cca 0,5cm plátky (lze je uvařit i předem).

3 Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté či připravené, na mírně pomoučněné ploše či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte placku o průměru cca 36 cm. Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně poklaďte bramborami, pokropte olejem a osolte. Posypte ořechy a sýrem. Česnekové výhonky omastěte trochou olivového oleje a osolte. Pak jimi posypte pizzu. Přesuňte ji na nahřátý plech a pečte, až okraje zezlátnou a naskáčou na nich puchýře a výhonky se prohřejí – asi 10 minut.

NĚCO NAVÍC 

Na těsto na pizzu rozdrobte 10 g droždí (1/4 kostky) a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte 250 g polohrubé mouky nebo 275 g hladké mouky na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a 2,5 lžíce panenského olivového oleje. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilovaný mléčný česnek

Meruňkovo-zeleninový salát

Netrhaný borůvkový trhanec

Přidat komentář