Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžová zmrzlina s medovými hruškami

Rýžová zmrzlina je vlastně rýžový pudink na druhou... A s pošírovanou hruškou tvoří přímo nebeský pár. 

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a mražení
PT1H10M
Vaření 1:10
Zmrzlina

Ingredience

    • 300 g medu
    • 150 ml dezertního světlého vína (např. sladkého sherry)
    • tence oloupaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 biopomeranče
    • tence oloupaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 biocitronu
    • 6 zralých, ale pevných hrušek (nejlépe Boskova lahvice), přepůlených a jádřince odstraněné, nejlépe vykrajovátkem na melounové kuličky

    NA ZMRZLINU

    • 800 ml smetany ke šlehání
    • 500 ml plnotučného mléka
    • vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku
    • 20 g másla, nasekaného
    • 80 g rýže na rizoto (např. arborio)
    • 200 ml dezertního světlého vína (např. sladkého sherry)
    • 280 g světlého třtinového cukru
    • 10 žloutků

Příprava jídla

1 Na zmrzlinu přiveďte na středním plameni k varu 200 ml smetany a 200 ml mléka spolu s polovinou vanilkové dřeně a vypněte. V jiném rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a míchejte 2 minuty, až zprůhlední. Zalijte polovinou dezertního vína a míchejte, až se vstřebá. Zalijte vanilkovou mléčnou směsí a přiveďte k varu. Trochu ztlumte a za stálého míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká a kaše hustá. V míse prošlehejte 100g cukru a 3 žloutky a vzniklou pěnu pak za stálého míchání přidejte k rýži. Míchejte 1–2 minuty do zhoustnutí. Rozprostřete do širší nízké nádoby a dejte do lednice vychladit.

2 Mezitím zbylou smetanu, mléko, dezertní víno a vanilku přiveďte zprudka k varu a odstavte. V míse šlehejte 3–4 minuty zbylé žloutky a cukr do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidávejte smetanovou směs. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut do zhoustnutí, až krém ulpí na zadní straně lžíce. Přelijte do čisté mísy a dejte vychladit. Pak z krému připravte ve zmrzlinovači zmrzlinu. Do hotové zmrzliny zamíchejte vychlazenou rýžovou kaši a dejte do mrazáku až do doby podávání (připravíte 1,5 litru).

3 V pánvi zahřívejte med 4–5 minut, až začne karamelizovat. Pak opatrně vlijte dezertní víno (bude prskat), přidejte citrusovou kůru a šťávu a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vložte hrušky řeznou stranou dolů a vařte za občasného obracení 8–10 minut, až zkaramelizují. Podávejte horké s ledovou rýžovou zmrzlinou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře s rýží a chorizem

Divoká rýže s cibulkami a oříšky

Rýžová polévka s kuřecími knedlíčky

Zelený pilaf

Kořeněná indická rýže

20x skvělá domácí zmrzlina

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Přidat komentář