Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stánin mandlový mazanec
Stánin mandlový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stánin mandlový mazanec

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1–2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5619 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 568 g
Tuky 297 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mazanec je nejstarší doložené české velikonoční pečivo. Peče se už půl tisíciletí, ale teprve nějakých dvě stě let bývá sladký. Tradičně se pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Bez voňavého kynutého bochánku s rozinkami a mandlemi si Velikonoce vůbec neumíme představit. 

Suroviny

trocha na zahuštění těsta + na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
nebo mleté loupané mandle
máslo 140 g
změklé
sůl ¼ ČL
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
nakrájené a namočené aspoň na 30 minut do horké vody, nebo vlašské ořechy
namočené aspoň na 30 minut do horké vody
na poprášení

Postup

1

Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte 180–200ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat 30 minut i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.

2

Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut). Přidejte většinu nakrájených mandlí či ořechů (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a ještě důkladně prohněťte. 

3

Těsto poprašte moukou a nechte v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny. 

4

Vykynuté těsto prohněťte a zapracujte do něj rozinky. Vytvarujte 1–2 mazance (menší bochánky snáze drží tvar). Těsto dobře zpracujte do bochánku, povrch musí být – až na rozinky a mandle/ořechy – hladký a uvnitř nesmí být žádné vzduchové kapsy. Bochánky posaďte na plech vyložený pečicím papírem či vysypaný moukou a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200°C. 

5

Pak bochánek/bochánky potřete prošlehaným vejcem a nastřihněte či ostrým nožem nařízněte do kříže. Chcete-li, posypte odloženými mandlemi či ořechy. 

6

Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150°C a pečte ještě asi 55 minut, pokud děláte jeden velký mazanec. Jestliže máte dva menší, budou se péct zhruba o 10 minut kratší dobu. Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte je namočeným svačinovým papírem či alobalem, případně při dopékání pouze ztlumte troubu.

7

Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou i anýzem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč