Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí
Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí

4.7/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4721 kcal
Bílkoviny 297 g
Sacharidy 797 g
Tuky 41 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studené polévky jsou ideální jídlo do horkých dnů a do termosky s sebou na pláž, na výlet, na piknik v parku nebo do práce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 3 stroužky
drcené
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
3 konzervy bílých (nejlépe máslových) fazolí – scezené, propláchnuté a okapané
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nebo citronový tymián
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na ozdobení
čerstvá zrna nebo konzervovaná
nakrájená na proužky či kostičky
bylinky
drobné lístky nebo mikrobylinky na ozdobení – bazalka, řeřicha, máta...
olivový olej panenský
na pokapání

Postup

1

V polévkovém hrnci nebo v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte nakrájenou cibuli, minutu ji opékejte. Pak trochu zmírněte oheň a opékejte cibuli zvolna doměkka (neměla by se ale při tom zabarvit). Trvá to asi 8 minut, občas promíchejte. Vsypte drcený česnek a opékejte ještě zhruba 2 minuty. 

2

Vlijte zhruba tři čtvrtiny vývaru, vsypte fazole a majoránku či tymián. Mírně osolte a opepřete a vařte 25 minut, občas promíchejte. Mezitím z citronu najemno ostrouhejte žlutou kůru a vymačkejte šťávu. Odložte stranou.

3

Obsah hrnce opatrně (nejlépe po mírném zchladnutí) rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru (podle potřeby po dávkách). Je-li polévka příliš hustá, vmixujte zbývající vývar. Pak polévku znovu nechte projít varem a odstavte. Do rozmixované polévky vmíchejte citronovou kůru a šťávu podle chuti. Dolaďte solí a pepřem. Nechte zchladnout ve vhodné nádobě a pak zakryjte a vychlaďte.

4

Podávejte vychlazené, ozdobené uvedenými surovinami nebo jen některými z nich.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vzít polévku s sebou, zabalte posypku zvlášť nebo ji vynechte. Polévku můžete doplnit také krutony.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč