Studené polévky jsou ideální jídlo do horkých dnů a do termosky s sebou na pláž, na výlet, na piknik v parku nebo do práce.
Suroviny
Postup
V polévkovém hrnci nebo v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte nakrájenou cibuli, minutu ji opékejte. Pak trochu zmírněte oheň a opékejte cibuli zvolna doměkka (neměla by se ale při tom zabarvit). Trvá to asi 8 minut, občas promíchejte. Vsypte drcený česnek a opékejte ještě zhruba 2 minuty.
Vlijte zhruba tři čtvrtiny vývaru, vsypte fazole a majoránku či tymián. Mírně osolte a opepřete a vařte 25 minut, občas promíchejte. Mezitím z citronu najemno ostrouhejte žlutou kůru a vymačkejte šťávu. Odložte stranou.
Obsah hrnce opatrně (nejlépe po mírném zchladnutí) rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru (podle potřeby po dávkách). Je-li polévka příliš hustá, vmixujte zbývající vývar. Pak polévku znovu nechte projít varem a odstavte. Do rozmixované polévky vmíchejte citronovou kůru a šťávu podle chuti. Dolaďte solí a pepřem. Nechte zchladnout ve vhodné nádobě a pak zakryjte a vychlaďte.
Podávejte vychlazené, ozdobené uvedenými surovinami nebo jen některými z nich.
NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vzít polévku s sebou, zabalte posypku zvlášť nebo ji vynechte. Polévku můžete doplnit také krutony.