Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svatební koláčky

Kvůli svatebním koláčkům od Jiřiny Maleňákové bychom se vdávaly pořád! Vázané, kulaté, se čtyřmi druhy náplní... Jiřina je peče doma v panelákové kuchyni, zatím jen pro přátele a jejich přátele, ale doufá, že se to brzy změní.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 kg koláčků
Doba přípravy: Do hodiny
PT5M
Pečení 0:05
Chuťovka Česká

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 30 g droždí
    • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
    • 3–5 polévkových lžic mléka (podle velikosti vajec)
    • 450 g polohrubé mouky
    • 250 g másla, změklého
    • 4 žloutky (nebo 2 celá vejce)

    NA DOKONČENÍ

    • 150 g másla, rozehřátého + na plech 
    • 2–4 lžíce tuzemáku (podle chuti)
    • 150 g moučkového cukru
    • vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku

Příprava jídla

1 Droždí rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a nechte 2 minuty odpočinout. Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily. Těsto přemístěte na pracovní plochu (můžete si ji trochu pomoučnit) a rychle zpracujte rukama.

2 Troubu rozehřejte na 175 °C. Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm. Doprostřed každého dejte libovolnou náplň a rohy stiskněte k sobě.

3 Koláčky skládejte na tukem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut. Jakmile spodek koláčků zrůžoví, jsou hotové. Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření.

ČTYŘI NÁPLNĚ DO KOLÁČKŮ

  • POVIDLOVÁ Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou.
  • TVAROHOVÁ Smíchejte 150 g polotučného tvarohu s 1 žloutkem (viz Něco navíc), šťávou z 1/2 citronu a 3 lžícemi moučkového cukru a směs vyšlehejte. 
  • OŘECHOVÁ 150 g mletých vlašských ořechů přelijte 200 ml horkého mléka. Přidejte 80 g moučkového cukru a 40 g másla, změklého. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
  • MAKOVÁ V rendlíku smíchejte 150 g mletého máku s 200 ml mléka a 2 lžícemi moučkového cukru. Směs vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a pak přidejte 2 lžíce mletých mandlí a podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem na strouhání.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud chcete mít kulaté koláčky, vyválejte těsto na 7–8mm plát a vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo panákovou skleničkou. Obrácenou panákovou skleničkou udělejte v každém malý důlek a plňte náplněmi. Důležité je pracovat opravdu rychle, těsto nesmí začít kynout!
  • Pokud místo žloutku použijete do tvarohové náplně 1–2 lžíce vanilkového pudinku (podle tekutosti tvarohu), náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brynzovník

Raw brownies

Kančí paštika s kachními játry

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Vaše sladké ano

Přidat komentář