Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Chutné už na pohled

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M
Vaření 0:15
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 400 g těstovin fettuccine
    • sůl
    • 60 ml nového panenského olivového oleje (viz Něco navíc) + k podávání
    • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky 
    • drcené sušené chilli papričky
    • 16 kapustiček růžičkové kapusty, rozebraných 
    • strouhané sýry pecorino a parmazán k podávání

Příprava jídla

1 Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte, trochu vody z vaření uchovejte a těstoviny vraťte do hrnce. 

2 Mezitím, co se těstoviny vaří, připravte omáčku. Na olivovém oleji zahřívejte česnek, chilli a lístky kapustiček za občasného míchání asi 1–2 minuty, až česnek začne žloutnout. Přidejte trochu vody z vaření a zahřívejte další 1–2 minuty. Přidejte scezené těstoviny, osolte a promíchejte. Znovu promíchejte a podávejte posypané sýrem.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dukka s novým olivovým olejem

Marinovaná mozzarella

Polévka frantoiana

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Tagliata s olivovou salsou

Olivové beaujolais

reklama

Přidat komentář