Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny

Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny
ZDROJ: Apetit

Není nic horšího, než být promrzlý a k tomu ještě hladový. Abyste takovému stavu předešli, připravte si s námi jídla podle našich receptů z jednoho hrnce. Potřebujete k tomu minimum náčiní a hotovo bude do 30 minut.

S nadcházejícím podzimem máme přirozeně tendenci měnit skladbu jídelníčku. Opouštíme saláty a namísto čerstvé zeleniny zařazujeme hutnější jídla. Dodávají potřebnou energii a zároveň prohřejí tělo.

  • Do podzimního vaření zapojte lokální sezónní zeleninu (dýni, květák, zelí, brambory), vejce, maso, luštěniny, houby i některé druhy obilnin.
  • Pro urychlení práce využijte zbytek těstovin od oběda, uvařenou rýži, luštěniny v konzervě, pečené nebo uzené maso, rychlé přílohy včetně pečiva.

Podzimní zelenina – vitamíny na talíři

Mezi podzimní zeleninu patří mrkev celer, petržel, pastiňák, zelí, kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek), pórek, kedlubny, červená řepa, ředkev, dýně, cibule, česnek, brambory.

Rychlé přílohy – hotové do několika minut

Abyste stihli připravit skutečně rychlé jídlo, je dobré mít v zásobě přílohy, které jsou hotové během několika málo minut.

  • Mezi ty superrychlé jednoznačně patří kuskus, chlazené gnocchi a pečivo.
  • Pohanku nebo bulgur stačí vysypat do vařící se vody, nechat přibližně dvě minuty probublávat a na vypnutém sporáku a pod pokličkou nechat „dojít“.
  • Jáhly a rýži je nutné vařit alespoň 20 minut, ale pokud vám zbyly z předchozího dne, neváhejte je použít.
  • Podobně můžete zpracovat i těstoviny.

Maso pro rychlou přípravu

Rychlý masový pokrm stihnete servírovat do půl hodiny.

  • Kuřecí prsa jsou sázka na jistotu. Nepotřebují žádné dlouhé smažení, ani dušení. Jedná se o ideální minutkové maso.
  • Mořské plody se prodávají zpravidla upravené pro okamžité použití. Mnohé z nich (např. krevety) už bývají předvařené.
  • Mleté maso je ideální pro rychlou večeři. Přidejte ho na osmaženou cibulku a univerzální základ pro další jídlo je na světě. Pokud přidáte sugo a středomořské bylinky, vykouzlíte ultrarychlou omáčku k těstovinám.
  • Masné výrobkyslanina, klobásy, uzené maso jsou jednou z možností, jak dodat pokrmu bílkoviny a další chuťový rozměr.
  • Pečené nebo vařené maso – jsou ideální základ pro českou verzi rizota.

Místo masa luštěniny 

Fazole, čočka, hrách i cizrna jsou úžasným zdrojem bílkovin a sacharidů. Navíc mají vysoký obsah vlákniny.

  • Do rychlých receptů doporučujeme použít čočku, fazole nebo cizrnu v konzervě. Po důkladném propláchnutí jsou chuťově neutrální. Přidejte je do polévek, masových směsí, teplých salátů i k těstovinám.
  • Červenou a černou čočku není třeba předem namáčet a uvařené jsou do 20 minut.
  • Tofu, tempeh, seitan a další bílkovinné alternativy v pokrmech z jednoho hrnce ocení nejen vegetariáni.

Zdroj: Eatingwell, BBC GoodFood, Taste

Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč