Vařené uzené koleno je fantastickou chuťovkou, která vám pomůže nasytit větší společnost hostů, a to téměř bez práce. Stačí jen dát vepřové koleno vařit a za hodinu můžete servírovat. K vařenému kolenu se hodí hořčice, křen, naložená zelenina, pečivo a také něco k pití. A co je důležité – vývar nevylévejte. Připravte z něj třeba vyprošťovací zelňačku na druhý den.
Suroviny
Postup
Uzené koleno očistěte od zbytků štětin a jiných nečistot. Na třech místech ho prořízněte ostrým nožem až na kost. Maso se tak lépe provaří a má příjemnou, jemně pikantní chuť a také polévka po vaření je chutnější.
Všechny ingredience společně s koleme dejte do papiňáku, zalijte studenou vodou a vařte 60-80 minut (podle toho, jestli chcete mít maso tak akorát měkké, nebo již téměř odpadající od kosti).
Po uvaření maso vyndejte a i s kůží nahrubo nakrájete. Maso servírujte buď na společné míse, nebo rozdělte přímo na talířky. Vařené uzené koleno je vhodné jako teplé občerstvení i pro pozdnější (třeba silvestrovskou) večeři.
Podávejte s různými druhy hořčice, strouhaným křenem, kysaným zelím, sterilovanou okurou, chlebem nebo jiným pečivem a také pivem.
Foto: PXhere.com