Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z lyží postaví zpátky na nohy!
Suroviny
1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.
2 Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
Něco navíc
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.
VIDEORECEPT:
Komentáře
Anonym
06.11.2015 13:20
Výborná. Dělám ji už jen
Výborná. Dělám ji už jen takhle a ne jinak:) Někdy zakysku dám a jindy zas ne, dle chutě.
Michala Vavřičková
11.10.2016 18:47
nejlepsi!!
nejlepsi!!
Martina Velleková
03.01.2018 16:55
Nejlepší zelňačka!
Nejlepší zelňačka!
Monika Ročáková
12.03.2019 06:36
Vynikající! Jen místo mouky
Vynikající! Jen místo mouky uvařím více brambor, část rozmixuji a na konci jimi polévku zahustím.