0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2801 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 262 g
Tuky 154 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z lyží postaví zpátky na nohy!

Suroviny

sádlo 2 PL
lze nahradit slunečnicovým olejem
uzený bůček 100 g
lze nahradit anglickou slaninou v celku
cibule 2 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
paprika mletá sladká 2 ČL
zelí kysané 500 g
propláchnuté, pokrájené
pepř celý 5 kuliček
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
chilli sušené 1 špetka
mleté
sůl
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
zakysaná smetana 200 g
klobása 150 g
lze nahradit jinou pikantní klobásou, na plátky

1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.

2 Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

Něco navíc
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

VIDEORECEPT:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit