Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vyprošťovací zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 88
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2801 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 262 g
Tuky 154 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší zelňačka je až druhý či třetí den, pořádně rozleželá, proto ji můžete připravit den předem. Takový předstih jistě oceníte po bujarém silvestrovském veselí i celodenní lyžovačce. Aby se vyprošťovací zelňačka s klobásou povedla, potřebujete kvalitní kysané zelí, nejlépe domácí a pochopitelně i uzeninu, v našem případě pikantní klobásku. Pak už jen stačí vyladěný recept na zelňačku a můžete se pustit do vaření.

Suroviny

lze nahradit slunečnicovým olejem
lze nahradit anglickou slaninou v celku
nadrobno
zelí kysané 500 g
propláchnuté, pokrájené
pepř celý 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
chilli sušené 1 špetka
mleté
sůl
oloupané, na kostky
debrecínská, lze nahradit jinou pikantní klobásou, na plátky

Postup

1

Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova.

2

Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut.

3

Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.

4

Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je.

5

Do polévky brambory vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte.

6

Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Komentáře

12.03.2019 06:36

Vynikající! Jen místo mouky uvařím více brambor, část rozmixuji a na konci jimi polévku zahustím.

03.01.2018 16:55

Nejlepší zelňačka!

11.10.2016 18:47

nejlepsi!!

06.11.2015 13:20

Výborná. Dělám ji už jen takhle a ne jinak:) Někdy zakysku dám a jindy zas ne, dle chutě.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč