Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vyprošťovací zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 92
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2801 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 262 g
Tuky 154 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší zelňačka je až druhý či třetí den, pořádně rozleželá, proto ji můžete připravit den předem. Takový předstih jistě oceníte po bujarém silvestrovském veselí i celodenní lyžovačce. Aby se vyprošťovací zelňačka s klobásou povedla, potřebujete kvalitní kysané zelí, nejlépe domácí a pochopitelně i uzeninu, v našem případě pikantní klobásku. Pak už jen stačí vyladěný recept na zelňačku a můžete se pustit do vaření.

Suroviny

lze nahradit slunečnicovým olejem
lze nahradit anglickou slaninou v celku
nadrobno
zelí kysané 500 g
propláchnuté, pokrájené
pepř celý 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
chilli sušené 1 špetka
mleté
sůl
oloupané, na kostky
debrecínská, lze nahradit jinou pikantní klobásou, na plátky

Postup

1

Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova.

2

Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut.

3

Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.

4

Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je.

5

Do polévky brambory vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte.

6

Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Komentáře

12.03.2019 06:36

Vynikající! Jen místo mouky uvařím více brambor, část rozmixuji a na konci jimi polévku zahustím.

03.01.2018 16:55

Nejlepší zelňačka!

11.10.2016 18:47

nejlepsi!!

06.11.2015 13:20

Výborná. Dělám ji už jen takhle a ne jinak:) Někdy zakysku dám a jindy zas ne, dle chutě.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...