Nejlepší zelňačka je až druhý či třetí den, pořádně rozleželá, proto ji můžete připravit den předem. Takový předstih jistě oceníte po bujarém silvestrovském veselí i celodenní lyžovačce. Aby se vyprošťovací zelňačka s klobásou povedla, potřebujete kvalitní kysané zelí, nejlépe domácí a pochopitelně i uzeninu, v našem případě pikantní klobásku. Pak už jen stačí vyladěný recept na zelňačku a můžete se pustit do vaření.
Suroviny
Postup
Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova.
Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut.
Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.
Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je.
Do polévky brambory vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte.
Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.
Komentáře
Vynikající! Jen místo mouky uvařím více brambor, část rozmixuji a na konci jimi polévku zahustím.
Nejlepší zelňačka!
nejlepsi!!
Výborná. Dělám ji už jen takhle a ne jinak:) Někdy zakysku dám a jindy zas ne, dle chutě.