Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Věnec s ořechovo-čokoládovou náplní
Věnec s ořechovo-čokoládovou náplní
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Věnec s ořechovo-čokoládovou náplní

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Snadné Na 1 formu na věnec o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5523 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 460 g
Tuky 349 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě kynutého věnce s ořechovo-čokoládovou náplní myslete na to, že čokoláda v troubě vysychá. Nešetřete proto máslem. A čokoládu vyberte tu s obsahem kakaa kolem 50%, opravdu tmavou čokoládu schovejte na mlsání.

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 150 ml
vlažné
+ na poprášení
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na potření
změklé + na vymazání formy
Na náplň a dokončení
tmavá čokoláda 200 g
máslo 100 g
mletá
ořechy 100 g
směs nahrubo nasekaných ořechů (vlašských, pekanových, lískových, mandlí...) + 2 lžíce navíc na posypání těsta
na poprášení

Postup

1

Droždí rozdrobte do mléka, přidejte lžíci cukr a nechte na teplém místě cca 10 minut vzejít kvásek. Do mísy od robotu nasypte mouku, zbylé 2 lžíce cukru a sůl. Přilijte kvásek a přidejte vejce. Hnětacím hákem cca 10 minut hněťte, pak postupně po kouskách zapracujte 80 g másla a nechte stroj vypracovat hladké a lesklé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.

2

Čokoládu rozpusťte s máslem a cukrem nad vodní lázní. Vmíchejte skořici a ořechy.

3

Formu na věnec o průměru cca 26 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto na ploše mírně poprášené moukou ještě jednou krátce rukama prohněťte, pak rozválejte na tloušťku cca 3 mm do obdélníku o rozměrech 30 x 40cm. Rovnoměrně potřete čokoládovo-ořechovou hmotou, nechte přitom 2cm okraj volný. Okraj těsta potřete prošlehaným žloutkem. Těsto z obou delších stran zarolujte do středu. Těsto uchopte rukama na obou koncích a opatrně zakruťte jako při ždímání prádla. Položte do formy, konce věnce překřižte a zatočte dospod. Potřete věnec zbytkem žloutku a posypte nahrubo nasekanými ořechy. Nechte dalších 10–15 minut volně přikryté kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Pečte v rozehřáté troubě 45 minut, můžete provést zkoušku zapíchnutím špejle, na které by nemělo ulpět syrové těsto. Pokud by těsto shora příliš rychle tmavlo, zakryjte včas věnec alobalem. Hotový nechte chvíli zchladnout ve formě, vyjměte a dejte úplně vychladnout na mřížku. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Fotografie převzata z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč