Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová roláda se slaninou a jablky

Příprava masa na roládu není tak těžká, jak by se zdálo. Snažte se koupit užší a delší kousek masa. 

Vydání: 2016/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 6-8 minut
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H45M
Pečení 1:45
Maso

Ingredience

    • cca 1,5kg vepřové pečeně, v celku a bez kosti
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 lžíce meruňkového džemu
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

    NA NÁDIVKU

    • 80g plátků anglické slaniny
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 3 stroužky česneku, na plátky
    • 1–2 červená jablka (např. Gala či Empire), oloupaná, zbavená jádřinců a na 1cm kostky
    • 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
    • 2 lžičky nasekaných lístků tymiánu
    • 2 hrnky nakrájených kostiček z ciabatty
    • 75ml drůbežího vývaru 

Příprava jídla

1 Na nádivku na pánvi opečte plátky slaniny nasucho, vyjměte je a dejte okapat na papírové utěrky. Potom je nasekejte nahrubo. Na tuku vypečeném ze slaniny opékejte šalotku a česnek 2 minuty, až změknou. Přidejte jablka, šalvěj, tymián, osolte, opepřete a míchejte další 4 minuty, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Vmíchejte chleba, pokapejte vývarem a půl minuty míchejte. Přendejte do mísy, vmíchejte slaninu a nechte vychladnout. (Nádivku lze připravit den předem a zakrytou uchovat v chladu.)

2 Troubu předehřejte na 190°C. Pečeni položte na pracovní plochu. Položte nůž vodorovně z boku asi 2cm nad spodek a veďte řez 3cm hluboko. Maso odrolujte a řežte stejným způsobem pořád kolem dokola hlouběji do masa (jako byste dělali spirálu), abyste za sebou nechávali postupně se odvíjející asi 2cm silný plát. Výsledkem je obdélníkový plát masa, jehož výšku můžete upravit mírným naklepáním. Osolte a opepřete ho.

3 Nádivku rozložte podélně doprostřed a zase zabalte (tučná strana bude zvenku). Po 5cm svažte kuchyňským provázkem. Pečte přiklopené zhruba 1,5 hodiny dozlatova. Občas podlijte vodou.

4 V rendlíku zahřejte džem a promíchejte ho s hořčicí. Potřete upečenou roládu, odklopte ji a dopékejte 10 minut, až vznikne kůrčička. Roládu zakrytou alobalem nechte na prkénku 10 minut odpočívat, potom krájejte na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou a zbytkem meruňkového glazé. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou

Bůček na koriandru se zeleninou

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Jehněčí plec s cizrnou

Slaná jablka

Přidat komentář