Tvarohová bábovka

Rychlá a vynikající – taková je bábovka Heleny Kamenické z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení…
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.17361
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 15 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 55 minut

Ingredience

    • 160 g másla
    • 250 g cukru
    • 3–4 vejce
    • 500 g tvarohu
    • špetku soli
    • 200 g dětské krupičky
    • prášek do pečiva
    • kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné)
    • máslo a hrubou mouku na vymazání formy
    • moučkový cukr na ozdobu

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.

2. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.

3. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.

Další recept na tvarohovou bábovku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
U nás tato bábovka měla úspěch a velmi chutnala
Obrazek uzivatele
Ještě líp chutná se špaldovou krupičkou (na místo dětské)!!! Varinata s pomerančem místo cintrónu moc neuspěla, je pak příliš "těžká".
Obrazek uzivatele
"Bábovka" byla úžasná, ale těsto bylo příliš tuhé, (možná kvůli tvarohu?) takže to byl spíš takový cheese cake, ale i tak moc dobrý. Nevíte, kde se mohla stát chyba?
Obrazek uzivatele
Tvarohové těsto je citlivé na prudký pohyb,když se vytahuje z trouby,nesmí se s formou vůbec klepnout,je lepší ji nechat aspoň chvíli po upečení v otevřené troubě. Taky se mi to stalo,ikdyž ne s tímto receptem. A to se s těstem moc nemazlím - většinou smíchám vše dohromady,jen bílky aspoň trochu ušlehám... Vždycky je krásně nadýchaná a málokdy zůstane do příštího dne..... Tak hodně štěstí!!
Obrazek uzivatele
Ahoj, no, dle mých zkušeností s bábovkami by problém mohl být v nedostatečně ušlehaném sněhu, sníh se musí až na závěr OPATRNĚ vmíchat ( ne mixerem !!), třeba vařečkou do těsta, aby nespadlo a samozřejmě je potřeba s ní zacházet co nejopatrněji při vyndavání, aby se nárazem "nezdrcla". Každopádně je ale potřeba počítat s tím, že těsto bude trošku "mokřejší a tužší", jelikož je tam tvaroh a když si zkusíš üpéct samostatně tvaroh, taky ti vytvoří souvislou tužší hmotu...
Obrazek uzivatele
Ahoj,ja mam podobnou zkusenost. Babovka na chut vyborna, ale je zdrcla...nechala jsem ji po dopeceni jeste asi pul hodiny v troube, pockala jsem, az vychladne, nez jsem ji vyklopila z formy, ale stejne to nepomohlo :-( nemam ale strach, ze by se ani v tomto stavu nesnedla :-)
Obrazek uzivatele
Ahojte,mně se nezdrcla,zato se drobila a nešla pořádně vyklopit z formy,což se mi ještě nikdy nestalo,chuťově ale skvělá.Jarka
Obrazek uzivatele
Bábovka je naprosto dokonalá. Já tam ještě přidávám rozinky a občas jí udělám s přidáním kakaa jako mramorovou... Nejlepší na ní je, jak je "mokrá":-)
Obrazek uzivatele
Bábovka výborná, možná trošku tužší těsto, ale pěkně "mokrá", žádná sušenka :-)
Obrazek uzivatele
ja taky pridavam rozinky a krome toho jeste nasekane kousicky cokolady na vareni. mam s tim uspech.
Obrazek uzivatele
Tvarohová bábovka nešla vůbec vyklopit z formy a chuť taky nic moc. To byl první propadák ze všech Apetiťáckých receptů, které jssem kdy zkoušela.
Obrazek uzivatele
Tak s tím nemůžu nic jiného než NESOUHLASIT. Tato bábovka patří k mým nejoblíbenějším a každý kdo ochutná, prosí o recept :-)
Obrazek uzivatele
Přesně tak Martino,kdo ochutnal, tak hned chtěl recept. Už jsem jich rozdala hromadu. Eva asi dělala úplně jinou bábovku nebo nevím a nechápu ;-(
Obrazek uzivatele
Tak nevím,zda jsme dělali tu stejnou bábovku,ale tvarohová bábovka Apetitu je bezkonkurenční. I můj chlap,který sladké skoro nejí,se po ní může utlouct. Zatím jsem ji vždy dělala podle receptu,ale už je doma poptávka po nových přísadách - hlavně po ořechách.Docela se mi líbí i nápad s vysypáním formy strouhaným kokosem (ten zase miluju já). Vyzkouším a uvidíme ;-) Mňam mňam
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.19
Obrazek uzivatele
Bábovka je skvělá, "šťavnatá". Občas přidám rozinky v rumu, kousky čokolády na vaření, kandované ovoce nebo ořechy. Formu vysypávám strouhaným kokosem. Vždycky se po ní hned "zapráší" :-)
Obrazek uzivatele
Bábovka je fakt moc skvělá a všem nám hrozně chutnala :o)
Obrazek uzivatele
Právě jí peču,tak jsem zvědavá,ale už podle ingrediencí to musí být výborná mňamka................už se na´ni moc těšíme,zda se povedla,dám vědět:-)
Obrazek uzivatele
Tento recept se stal u nás již evergreenem. Lepší bábovku jsem nejedla.
Obrazek uzivatele
Tahle bábovka fakt nemá šanci se pokazit. Zkusila jsem tentokrát dát méně cukru (asi 160 g), jelikož nemám ráda moc sladké buchty, a ničemu to nevadilo. S rozinkami a kandovaným ovocem namočenými v rumu je bábovka mňam:) Ještě jsem ji polila bílou polevou - zbytek od Vánoc;)
Obrazek uzivatele
Ubrala jsem dle rad na cukru a opravdu to babovce nikterak neuskodilo. Vypada, voni i chutna bajecne. Moje 1. babovka v zivote a takhle dobra, vrele doporucuji ;-)
Obrazek uzivatele
Bábovka je opravdu výborná a vláčná, žádná sušínka, do poloviny těsta jsem přidala kakao, příště zkusím pro obměnu ořechy. Měla jsem trochu strach, aby se nezdrcla nebo nespadla, ale po upečení jsem jí nechala ještě asi 10 minut ve vypnuté troubě a potom opatrně vyndala. Naprosto bez problémů.
Obrazek uzivatele
aký tvaroh používate? z vaničky, hrudkový, alebo ten, čo je balený ako maslo? ďakujem
Obrazek uzivatele
měkký tvaroh ve vaničce, já konkrétně nízkotučný a na chuti to vůbec neubírá :)
Obrazek uzivatele
Tak jsemji konečně taky zkusila, je opravdu super, taková osvěžující. Použila¨jsem tvaroh v kostce, protože jsem vaničkový zrovna neměla a vůbec to nevadilo. Jen ten kostkový jsem zředila mlékem, aby nebyl tak tuhý. Bábovka opravdu vinikající, krásně naskočila, prostě paráda :-)
Obrazek uzivatele
...já taky použila tvaroh na pečení ... a celý to šlo do popelnice ... myslela jsem, že je to tím, že je lepší ve vaničce, ale když tu čtu, že to nevadí...to těsto bylo takový hrozně tuhý, nadejchaný a gumovitý...o "vlití" do formy nemohla být vůbec řeč. Pak se udělala kůrčička a ani po 1:45 pečení vnitřek neztuhl...katastrofa...Přijdu si totálně neschopně, když to tu každý zvládá :o)
Obrazek uzivatele
po 45 minutách bábovka vypadala krásně, nadýchaná, ale ještě nebyla propečená. Pak se začala srážet a po téměř dvou hodinách mám pocit že už by se nikdy nepropekla ...určitě to ale nebude kuchařkou :-D
Obrazek uzivatele
Zrovna ji pecu, ale bohuzel jsem se az ted podivala na vase poznamky k tvarohu, ach jo. tak nevim jestli ji mam vzhodit ted nebo az za hodinu :(
Obrazek uzivatele
to same se stalo i me :(
Obrazek uzivatele
Ještě se mi nepodařilo, aby tento receptík nevyšel. Nejlepší na ní není jen ta vláčnost, ale i to, že mi při pečení neudělá kopec, a tak jí můžu dát na plochý talíř, aniž by se kolíbala. Tentokrát jsem měla jen 2 vajíčka, málo másla a dokonce žádnou krupičku, ale vše se nějak vyřešilo, máslo jsem nahradila herou a trochou skořicového másla (zbytek od lívanců) a krupičku zastoupila mouka. Tuto symfonii chutí jsem doplnila čokoládou a čokoládovým krémem, které spolu se skořicí tvoří dokonalý pár. Mě moc chutná, teď ještě uvidím, co na to řekne největší kritik- přítel.

Stránky

Přidat komentář