Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodové bezové želé

Když nemáte po ruce jahody, klidně použijte i jiné drobné ovoce, případně směs (angrešt, rybíz, maliny). Podstatné je, aby vám zbylo trochu sirupu z bezových květů, který želé také dodá tu krásnou vůni a pikantní chuť…

Vydání: 2006/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT10M
Vaření 0:10
Česká

Ingredience

    • 250 g jahod nebo jiného drobného ovoce
    • 1 citron
    • trocha oleje na vytření misek
    • 4 květenství bezu na ozdobu dezertu (nemusí být)

    Na želé

    • 70 ml sirupu z bezových květů
    • 100 g krupicového cukru
    • 3 plátky želatiny (viz tip)

     

Příprava jídla

1. Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky.

2. Na želé nejprve svařte sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout.

3. Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.

Aby želé drželo 
Při rozpouštění želatiny se raději vždycky řiďte návodem na obalu a přizpůsobte mu recept. Totéž platí o poměru želatiny a tekutiny –  výrobce udává takový, při kterém by želé mělo skutečně dobře ztuhnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sirup z bezinkových květů

Smažená květenství - kosmatice

Voňavé kotlety

Salát zelený s kvítky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/06, str.42

Přidat komentář