Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou

Tyhle palačinky Zdeňka Lahovského, šefcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou dezert všech dezertů! Javorové želé? Řekněte, není to naprosto geniální nápad?

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 20 palačinek
Doba přípravy: Do hodiny
+ mražení
PT40M
Opékání 0:40

Ingredience

    • 1 litr mléka
    • 200 g hladké mouky
    • 200 g hrubé mouky
    • 5 vajec
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, dřeň vyškrábnutá
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • cca 120 g ovesných vloček
    • olej na opékání

    NA ŽELÉ

    • 150 ml javorového sirupu
    • 3 g agaru (přírodní želatiny)

    NA ZMRZLINU

    • 500 ml mléka
    • 500 ml 33% smetany ke šlehání
    • 150 g medu
    • 250 g javorového sirupu
    • 240 g žloutků (z cca 13 vajec)
    • 100 g vlašských ořechů, nasucho opražených, zbavených slupky a nahrubo nasekaných

    NA DOKONČENÍ

    • javorový sirup
    • 5 lžic jader vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Příprava jídla

1 Do mísy nalijte mléko, přidejte oba druhy mouky, vejce a moučkový cukr a všechno vyšlehejte na hladké těsto. Vanilkovou dřeň s citronovou kůrou přidejte k těstu a znovu prošlehejte. Nechte odpočinout.

2 Rozpálenou pánev vždy vytřete papírovým ubrouskem namočeným v oleji, rozlijte do ní krouživým pohybem těsto dotenka, posypte je ovesnými vločkami a opečte.

3 Na želé vlijte javorový sirup a 150ml vody do hrnce, přisypte agar a nechte ho zhruba 15 minut bobtnat. Potom přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte asi 5 minut. Vlijte do nádoby (ideální je hranatá plastová miska) a nechte želé ztuhnout.

4 Na zmrzlinu dejte do hrnce mléko, smetanu, med a javorový sirup a přiveďte těsně pod bod varu. Žloutky dejte do mísy a pomalu k nim za stálého šlehání přilijte asi 1–2 naběračky teplé mléčné směsi. Rozšlehané žloutky pak pomalu za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem a ještě zhruba 3 minuty za stálého míchání udržujte pod bodem varu. Směs nechte zcela vychladnout, potom vlijte do zmrzlinovače, umíchejte zmrzlinu, vmíchejte ořechy a dejte zmrzlinu do mrazáku zmrznout. 

5 Palačinky rozložte na talíře, doplňte je zmrzlinou a plátky želé (viz foto dole), posypte ořechy a podávejte. 

JAK NA TO

1 Těsto rozlijte do rozpálené pánve, navrch nasypte zarovnanou lžíci vloček. Když bude palačinka zespodu hotová, obraťte ji a opečte z druhé strany.

Palačinky přehněte na polovinu a potom ještě jednou tak, aby spodní část vykukovala. Dvě dejte na talíř a přelijte javorovým sirupem.

3 Jakmile javorové želé dokonale ztuhne, vyloupněte ho z formy a nakrouhejte pomocí škrabky na delší úzké pruhy.

4 Pruhy želé rozložte na palačinky. Nakonec všechno posypte ořechy a doprostřed dejte kopeček zmrzliny. 

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Americké lívance podle Elvise

Snídaně pro dva

Palačinky a lívance

Přidat komentář