Cheesecake

Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s vynálezem digestivních sušenek, které po rozdrcení a spojení s máslem vytvořily pevný základ, objevila také nepečená, pouze vychlazená forma, ale i sušenkový základ se péct dá. Citrusovou verzi proslavily floridské ostrovy Keys a jejich proslulé voňavé limetky, newyorská se neobejde bez jahodové korunky. Dnešní cheesecaky často spojují různé postupy i ingredience; důkaz máte před sebou.

Vydání: 2007/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.333335
174 (hlasy)
Počet porcí: 8-10 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 35-45 minut
Příprava 0:15

Ingredience

    • 200 g sušenek (máslových, digestivních, oblíbených), nalámaných na kousky
    • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
    • 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
    • kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
    • 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
    • 3 žloutky z velkých vajec
    • 2 lžíce jemné krupičky
    • 200 g jahod
    • 3 lžíce jahodové zavařeniny

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

2.  Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

3.  Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

4.  Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.

Sušenkové hrátky  Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.


5.  Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.

Další recept na cheesecake naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
chuťovo dobré, ale na to aby som ho zapísala do mojej knihy receptov to nestačí.Na druhý deň bol lepší.Mohol by krajšie vyzerať a bolo by to lepšie.
Obrazek uzivatele
Kdo má rád tvarohové věci bude potěšen. Kde raději kynuté věci a pořádné české buchty, ať to raději nechá být. Já jsem spokojená!!!!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 5/07, str. 75
Obrazek uzivatele
mám ráda tvarohové věci takže u mě vede :-) nemáte někdo vyzkoušené, které sušenky jsou na korpus nejlepší?

Přidat komentář