OBCHOD

Cheesecake

Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s vynálezem digestivních sušenek, které po rozdrcení a spojení s máslem vytvořily pevný základ, objevila také nepečená, pouze vychlazená forma, ale i sušenkový základ se péct dá. Citrusovou verzi proslavily floridské ostrovy Keys a jejich proslulé voňavé limetky, newyorská se neobejde bez jahodové korunky. Dnešní cheesecaky často spojují různé postupy i ingredience; důkaz máte před sebou.

Vydání: 2007/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
197 (hlasů)
Počet porcí: 8-10 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 35-45 minut
Příprava 0:15

Ingredience

    • 200 g sušenek (máslových, digestivních, oblíbených), nalámaných na kousky
    • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
    • 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
    • kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
    • 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
    • 3 žloutky z velkých vajec
    • 2 lžíce jemné krupičky
    • 200 g jahod
    • 3 lžíce jahodové zavařeniny

Příprava jídla

1  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

2  Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

3  Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

4 Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.

Sušenkové hrátky  Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.

5 Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

12x dokonalý cheesecake

Komentáře

Obrazek uzivatele
chuťovo dobré, ale na to aby som ho zapísala do mojej knihy receptov to nestačí.Na druhý deň bol lepší.Mohol by krajšie vyzerať a bolo by to lepšie.
Obrazek uzivatele
Kdo má rád tvarohové věci bude potěšen. Kde raději kynuté věci a pořádné české buchty, ať to raději nechá být. Já jsem spokojená!!!!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 5/07, str. 75
Obrazek uzivatele
mám ráda tvarohové věci takže u mě vede :-) nemáte někdo vyzkoušené, které sušenky jsou na korpus nejlepší?
Obrazek uzivatele
Nejlepší jsou Lotus :)

Přidat komentář