Jablkový koláč

Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru!
Vydání: 2004/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.40278
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45 minut

Ingredience

    Na těsto:
    • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
    • špetku soli
    • 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
    • 1 žloutek
    • 2–3 lžíce studené vody

    Na náplň:

    • 4–5 jablek, oloupaných a bez  jádřince (doporučuju Golden Delicious)
    • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
    • 50 g másla
    • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
    • 2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici; každopádně se
    • zkuste vyhnout rumu)

Příprava jídla

1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.

2. Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.

3. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.

4. Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.

5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.

6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.

Jak proměnit jablečný koláč v ideál:
■ Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!

■ Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc  není třeba se bát, že hmota bude lepivá.

■ Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.

Přidat komentář