Jablkový koláč

Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru!
Vydání: 2004/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.40278
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45 minut

Ingredience

    Na těsto:
    • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
    • špetku soli
    • 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
    • 1 žloutek
    • 2–3 lžíce studené vody

    Na náplň:

    • 4–5 jablek, oloupaných a bez  jádřince (doporučuju Golden Delicious)
    • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
    • 50 g másla
    • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
    • 2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici; každopádně se
    • zkuste vyhnout rumu)

Příprava jídla

1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.

2. Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.

3. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.

4. Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.

5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.

6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.

Jak proměnit jablečný koláč v ideál:
■ Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!

■ Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc  není třeba se bát, že hmota bude lepivá.

■ Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jeden z mých nejoblíbenějších receptů z Apetitu. Je úžasně křehký, výroba jednoduchá a náklady na suroviny minimální.
Obrazek uzivatele
Mám ráda koláče s takovým "lineckým" základem a tento koláč je výborný, nejradši bych ho dělala pořád. Skvělé nesladké těsto a meruňková marmeláda je vynikající kombinace. Jako alkohol jsem použila calvados, ale bylo to příliš alkoholové, tak používám mandlové amareto a to mi přijde ideální.
Obrazek uzivatele
Bohužel mi přišel recept nesrozumitelný, nikde nebylo uvedeno, jakým způsobem a kam mám použít krupicový cukr, a alkohol.
Obrazek uzivatele
Je to tam jasně napsáno. Cukrem se posypou jablka /já je s ním promíchávám/ a alkohol se rozpustí v zavařenině /já ho vynechávám kvůli dětem/.
Obrazek uzivatele
Kolac piekla mama minuly tyzden a bol uuuplne fantasticky!!!Zavaraninu sme pouzili malinovu,takze tomu dodla novy farebny rozmer a nadhernu vonu! Cesto mi velmi pripominalo chut cesta praveho sicilskeho kolaca,ktory som jedavala na dovolenke!
Obrazek uzivatele
Asi jsem nešika, ale těsto se mi ani napodruhé moc nedařilo zpracovat, natož pak vyválet (drobí se). Nevím, kde je chyba - chuťově je koláč výborný, ale placku z těsta nikdy nevyválím.
Obrazek uzivatele
koláč je opravdu vynikající, kombinace džemu s amaretem je skvělá, všem doporučuji vyzkoušet
Obrazek uzivatele
Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.
Obrazek uzivatele
Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.
Obrazek uzivatele
v kterem Apetitu vysel tento recept ? nemuzu ho vubec najit.
Obrazek uzivatele
Před půl hodinkou jsme dopekly a už zbývá jen jeden kousek. A to jsme ne něj byly dvě. Chutná jako křehoučká sušenka s vrstvou šťavnatých jablíček. hmmm
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.16
Obrazek uzivatele
Opravdu výborný koláč. Nezabere moc času,ale chce se určitě držet pravidel a moc neimprovizovat :o) Chutnal celé rodině (i mně)
Obrazek uzivatele
Je výborný, rychlý, manžel si ho vyžádal již několikrát! Takže momentálně jsem v přípravě velmi rychlá, mám nacvičeno:-)
Obrazek uzivatele
kolac je fakt vyborny,testo slo krasne spojit,akorat jsem nemela po ruce ten alkohol tak to bylo bez nej,ale pro vetsi vuni jsem ho posypala skorici,mnam,mnam
Obrazek uzivatele
Kolac se povedl a byl rychle upeceny. Spolubydlici jen zavideli. Na me ale byl kolac moc sladky, takze priste dam zavareniny mene nebo nejakou mene sladkou. Jinak skvele!
Obrazek uzivatele
Peču ho už dlouho, poměrně pravidelně a vždy s úspěchem. Vážně moc moc dobrý. A nejlepší je ještě teplý!!!
Obrazek uzivatele
Zdravím, tak jsem ho vytahla z trouby a chci se zeptat, jak poznáte, že těsto je upečené i pod jablky uprostřed. Pekla jsem podle návodu 45min + 5min gril + 5min ještě odpočinek, koláč je o dost světlejší než na obrázku a mám pocit, že těsto pod jablky se nedopeklo, je mazlavější. Poradíte?
Obrazek uzivatele
Mně se teda asi moc nepovedl, protože NIC MOC, podruhé už ho rozhodně dělat nebudu, škoda jablek :(
Obrazek uzivatele
naprosto fantastický koláč... lehounký, nepřeslazený, výborné těsto a díky aromatickému alkoholu krásně voňavý... není co dodat - můžu jenom doporučit :)
Obrazek uzivatele
Koláč je naprosto vynikající, chutná úplně všem, kdo jej okusili. Jediný jeho problém je, že zmizí nejpozději do deseti minut po upečení. Jako alkohol používám moravskou jabkovici, nic jinéhoi při prvním pokusu nebylo po ruce a osvědčilo se..
Obrazek uzivatele
Naozaj hit. Aj v nasej rodine. Zje sa v ten isty den, co ho upeciem. Doplnila som o hrozienka, škoricu a vanilkovy cukor, vynechavam alkohol. Navch hnedy prirodny cukor a po upeceni riedky lekvar. Pre este vacsiu stavnatost pred vlozenim do truby polejem v troche studenej vody rozmiesany Zlaty klas (2-3 PL). Je to lahky, stavnaty, nepresladeny kolacik na kazdu prilezitost.

Přidat komentář