Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrové fondue

Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Švýcarsko se skládá z kantonů – a jeho fondue z regionálně příslušných, vždy originálních sýrů.

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut
PT10M
Příprava 0:10
Omáčka Ostatní

Ingredience

    • 500 g švýcarského sýra, např. gruyère, hrubě nastrouhaného, naloupaného na tenké plátky nebo drobně nakrájeného
    • 500 g sýra typu ementál, nastrouhaného
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
    • ½ lžičky mletého bílého pepře
    • asi 300 ml suchého bílého vína
    • 3 velké stroužky česneku, jemně nasekané
    • 1 bageta nebo žitný chleba, nakrájený na kostičky
    • okurčičky, nakládaná zelenina k přikusování a bílé víno k zapíjení

Příprava jídla

V míse promíchejte oba sýry, mouku a koření. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem. Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno. Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé.

Nádobu s fondue postavte na stůl nad zapálený hořáček a nechte každého hosta, aby si napichoval na dlouhou vidličku kousky chleba a namáčel je v horkém fondue.

NĚCO NAVÍC: Kvalita sýra výrazně ovlivní to, jaký vztah si k fondue vytvoříte. Sáhněte proto po tom nejkvalitnějším sýru typu ementál anebo rovnou po originálu. V obchodě Cheesy, Letenské náměstí 6, Praha 7, najdete sýry špičkové kvality přímo ze Švýcarska, Holandska a Francie.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
recept sa nenachadza v cisle 03/2007 ale 03/2008

Přidat komentář