Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronovo-kokosový sen

Když přijde chuť, když přijde hlad nebo když přijde návštěva, není nic snazšího, než upéct rychlou, ale lahodnou buchtu.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6-8 porcí
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 125 g másla, změklého + trocha na vymazání
    • hrubá mouka na vysypání plechu
    • 170 g krupicového cukru
    • 225 g hladké mouky, prosáté
    • ½ sáčku prášku do pečiva
    • 1 vejce
    • 80 ml citronového krému (pod označením Lemon Curd ho koupíte v Marks & Spencer nebo si můžete vyrobit domácí – viz něco navíc)

    Na kokosovou pokličku

    • 1 bílek, lehce prošlehaný
    • 170 g krupicového cukru
    • 120 g strouhaného kokosu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte plech o rozměrech 18 × 28 centimetrů a výšce 3 cm a vysypte moukou. Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce dejte do mísy a dobře promíchejte. Přelijte do pekáčku a pečte 15–20 minut dozlatova. Mezitím si připravte kokosovou pokličku – v míse smíchejte bílek, cukr a kokos. Vyndejte koláč z trouby, potřete ho silnější vrstvou citronového krému, na něj naneste kokosovou pokličku a dejte na 10–12 minut dopéct, aby poklička zezlátla.

NĚCO NAVÍC
Vyrobte si domácí citronový krém: do žáruvzdorné mísy dejte 100 g másla, 330 g krupicového cukru, 1 lžíci jemně nastrouhané citronové kůry, 80 ml citronové šťávy. Mísu postavte nad rendlík s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Za stálého míchání dřevěnou vařečkou zahřívejte asi pět minut, cukr by se měl rozpustit. Pak odstavte a přidejte dvě lehce prošlehaná vajíčka a opět vraťte nad vroucí vodu – míchejte a zahřívejte dalších osm minut, nebo dokud směs neulpívá na vařečce. Odstavte a nechte pět minut chladnout. Pak krémem plňte vymyté sklenice a uzavřete. Krém vydrží v ledničce až měsíc.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář