
Hruškový koláč
Až jednou hruškový koláč ochutnáte, budete jej péct donekonečna. Má tak jemnou a vyváženou chuť, že půlku sníte za tepla. Až vychladne, půjdete jej ochutnat znova a záhy zjistíte, že na rodinu už nic nezbylo.
Ingredience
- 150 g tvarohu
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 lžíce kakaového prášku
- 300 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- máslo na vymazání plechu
- 1,5 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky, smíchaných s kůrou a šťávou z jednoho citronu
- 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 250 g tvarohu
- 250 g crème fraîche, francouzské vysokoprocentní obdoby zakysané smetany
- 75 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce jedlého škrobu
- špetka mletého hřebíčku
Na náplň
Příprava jídla
Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva; pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1–2 lžíce vody. Pak ho rozválejte – vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.
Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky. Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.
Další recept na hruškový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jana Záleská
4. Říjen 2016 09:20
zdenka hrbacova
6. Leden 2017 18:30
Eva Hornychová
23. Září 2017 16:40
Hana Kacafírková
23. Březen 2018 16:17
Kateřina Košťálová
5. Říjen 2018 13:40