Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

Chcete připravit opravdu honosné slavnostní menu? Svíčková ve skvostné úpravě je tou pravou volbou na luxusní hlavní chod. Navíc si ji můžete zčásti připravit v předstihu a tak v den D ušetřit čas.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Pečení: 90 minut
P
Maso Francouzská

Ingredience

    • 6 lžic slunečnicového oleje
    • 1,5 kg hovězí svíčkové, v celku
    • sůl a pepř

    Na krustu
    • 100 g světlého toustového chleba
    • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    • 3 velké hrsti čerstvě nasekané petrželky
    • 2 lžičky plnotučné hořčice
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 50 g sýra Gruyère, nastrouhaného
    Na šalotkovou omáčku
    • 300 g malých šalotek, oloupaných
    • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 175 ml suchého červeného vína
    • 500 ml hovězího vývaru

Příprava jídla

1 Až s dvoudenním předstihem si připravte bylinkovo-hořčičnou krustu. Do robotu rozdrobte chleby bez kůrek, přidejte bylinky a co nejjemněji promixujte. Přidejte obě hořčice, sýr, případně svoje oblíbené koření a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Hmotu vyndejte z robotu a na kuchyňském vále prohněťte na těsto; nejlépe to jde hranou dlaně. Bylinný bochánek přendejte na pečicí papír, lehce roztlačte, přiklopte druhým archem pečicího papíru a rozválejte na tloušťku čtyř milimetrů. Vrchní papír sejměte a krustu seřízněte na obdélník – měl by pohodlně svrchu pokrýt připravenou hovězí svíčkovou. Bylinkový plát přetáhněte fólií a uložte až na dva dny do lednice.

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Na dno pekáče dejte zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položte mřížku a na ni posaďte maso. Pečte hodinu a občas obraťte. Po hodině pečení bude svíčková uvnitř růžová; pokud dáváte přednost propečenému hovězímu, pečte ho ještě dalších 15 minut.

3 Maso vyndejte z trouby, přehoďte přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejměte a krustu lehce přitlačte na maso. Vraťte na deset minut do trouby, poté vyjměte z pekáče a nechte na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (maso můžete přikrýt alobalem).

4 Mezitím připravte šalotkovou omáčku. Pekáč se šalotkami postavte na nízký plamen na sporák, vmíchejte mouku, osmahněte ji, pak přilijte víno a po chvíli vývar. Povařte deset až patnáct minut do požadované konzistence, případně dosolte.

5
Maso krájejte na tenké plátky. Podávejte se šalotkovou omáčkou, bramborovým koláčem, pyré z řepy a kapustou s pancettou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní menu bez ryby

Slavnostní menu bez ryby

Přidat komentář