Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skořicový dort s krémem a ořechy

Skořicový dort s krémem a ořechy

4.2/5 Počet hodnocení: 79
Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3127 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 265 g
Tuky 196 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Tenhle dort nebesky krásně voní a ozdobí každý sváteční stůl.

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
skořice ½ ČL
škrob 1 PL
maizena
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 3 ks
žloutky a bíky zvlášť
sůl 1 špetka
vyloupané
med 2 PL
čaj 6 PL
černý, vařený, např. Earl Grey
Na krém
mléko 250 ml
najemo nastrouhané nebo namleté
škrob 2 PL
maizena
máslo 125 g
změklé

Postup

1
1 Zahřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.

2 Mouku prosijte se skořicí, škrobem a práškem do pečiva. Z bílků, soli a obou druhů cukru vyšlehejte tuhý sníh. Po jednom zapracujte žloutky. Pak na hmotu nasypte moučnou směs. Zlehka promíchejte.

3 Těsto naneste do formy, povrch uhlaďte. Pečte asi 25 minut, zapíchnutá dřevěná špejle by měla vyjít čistá. Nechte trochu zchladnout ve formě (cca deset minut), pak korpus vyjměte a několik hodin, nejlépe přes noc, nechte odpočinout.

4 Trochu studeného mléka smíchejte v rendlíku s mletými ořechy, žloutkem a škrobem. Pak vlijte ostatní mléko, za stálého míchání přiveďte k varu, velmi krátce povařte, odstavte a za občasného promíchávání nechte zchladnout.

5 Máslo utřete s cukrem a pak po lžících vmíchejte ořechový ,pudink‘. Korpus prokrojte na tři patra. Spodní dvě pokapejte čajem a natřete krémem na necelou tloušťku patra. Naskládejte je na sebe a přiklopte zbývajícím plátem korpusu. Obě stěny a vršek dortu namažte zbývajícím krémem.

6 Ořechy nasucho opražte v rendlíku. Přidejte med a promíchejte. Po krátkém zchladnutí naneste na dort.

Další recept na dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč