Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Srnčí ragú se žampiony

Srnčí ragú se žampiony

4.3/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 235 g
Tuky 107 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaměňte knedlík na široké nudle. K výraznému zvěřinovému ragú se jako příloha hodí dokonale.

Suroviny

srnčí plec bez kosti, omytá, osušená
koňak 50 ml
sůl
či olivový olej
prorostlá, na kostičky
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
na plátky
česnek 1 stroužek
nasekaný
celý pepř, jalovec
a 2 snítky tymián
rajčatová passata - pyré 1 PL
vinný ocet bílý 1 PL
bio
krémové, malé, oloupané, překrájené
4 PL
rakytníkový kompot či džem, případně jeřabin (viz Něco navíc)
strouhaný na vaření
voda 300 ml
či vývar
suché

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Promíchejte s koňakem a nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte zeleninu. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka opečte maso, pak ho vyndejte.

2

Přidejte zbylý tuk a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahněte ji dorůžova. Přihoďte cibuli, česnek a celé koření a dále opékejte dozlatova. Posypte cukrem a míchejte, dokud nezkaramelizuje.

3

Vraťte maso, vmíchejte pyré, plátky citronu bez bílé kůry a ocet. Podlijte do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolte a duste pod poklicí na mírném ohni asi 1,5 hodiny (nebo v troubě při 160–180 °C). Občas zamíchejte a podlijte a asi v polovině přidejte houby.

4

Když je maso skoro měkké, vmíchejte džem, zbylé víno a perník a duste úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú dolaďte solí, cukrem, octem či citronovou šťávou a stáhněte z ohně, nechte 10 minut odpočinout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Použijte i daňčí nebo jelení maso, to ze starších kusů déle marinujte.
  • Rakytníkové výrobky koupíte v bioprodejnách, dm drogeriích a na trzích, nebo použijte jeřabiny či brusinky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč