Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Srnčí ragú se žampiony

Zaměňte knedlík na široké nudle. K výraznému zvěřinovému ragú se jako příloha hodí dokonale.

Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g srnčí plece bez kosti, omyté, osušené
    • 50 ml koňaku + sůl
    • 3 lžíce sádla nebo olivového oleje
    • 50 g prorostlé slaniny, na kostičky
    • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), na plátky
    • 1 červená cibule, na plátky
    • 1 stroužek česneku, nasekaný
    • po 5 kuličkách nového koření, celého pepře, jalovce
    • 2 bobkové listy + 2 snítky tymiánu
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce rajčatového pyré
    • 1 lžíce vinného octa
    • 1⁄2 biocitronu
    • 150 g krémových malých žampionů, oloupaných a překrájených
    • 4 lžíce rakytníkového kompotu nebo džemu, případně jeřabin (viz Něco navíc)
    • 4–5 lžic strouhaného perníku na vaření
    • 300–400 ml vody nebo vývaru
    • 250 ml červeného suchého vína

Příprava jídla

1 Maso nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Promíchejte s koňakem a nechte 15 minut odležet. Mezitím připravte zeleninu. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka opečte maso, pak ho vyndejte.

2 Přidejte zbylý tuk a slaninu, kořenovou zeleninu a osmahněte ji dorůžova. Přihoďte cibuli, česnek a celé koření a dále opékejte dozlatova. Posypte cukrem a míchejte, dokud nezkaramelizuje. Vraťte maso, vmíchejte pyré, plátky citronu bez bílé kůry a ocet. Podlijte do dvou třetin vodou (vývarem) a částí vína. Osolte a duste pod poklicí na mírném ohni asi 1,5 hodiny (nebo v troubě při 160–180 °C). Občas zamíchejte a podlijte a asi v polovině přidejte houby.

3 Když je maso skoro měkké, vmíchejte džem, zbylé víno a perník a duste úplně doměkka a do zhoustnutí, asi další půl hodiny. Nakonec ragú dolaďte solí, cukrem, octem či citronovou šťávou a stáhněte z ohně, nechte 10 minut odpočinout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Použijte i daňčí nebo jelení maso, to ze starších kusů déle marinujte.
  • Rakytníkové výrobky koupíte v bioprodejnách, dm drogeriích a na trzích, nebo použijte jeřabiny či brusinky.

 

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomalu pečená srnčí kýta

Srnčí paštika v hrníčku

Srnčí s perníkovou omáčkou

Daňčí závitek po znojemsku

Zvěřinový boršč

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář