Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková se žemlovými knedlíky

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
Dušení: 2 hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Maso Česká

Ingredience

    • 1,5 kg hovězí loupané plece
    • 100 g uzené slaniny (bílý špek)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce sádla
    • 60 g másla + 80 g na jíšku + 1 lžíce na dokončení
    • kořenová zelenina (2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel), nastrouhaná nahrubo
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 jablko, oloupané a pokrájené na kostky
    • 100 g krupicového cukru
    • 150 ml octa
    • 2 lžíce plnotučné hořčice
    • divoké koření (2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře)
    • 125 ml bílého vína
    • cca 750 ml hovězího vývaru
    • 50 g hladké mouky
    • 250 ml smetany podle chuti
    • 2 citrony
    • nakládané brusinky k podávání

    NA ŽEMLOVÉ KNEDLÍČKY

    • 8 včerejších žemlí (housek), cca 400g
    • cca 4 lžíce hrubé mouky
    • 2 vejce
    • 30 g másla, rozpuštěného
    • 400 ml mléka
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Maso prošpikujte slaninou (pokud vám nějaká zbude, nakrájejte ji na kostičky). Osolte ho a opepřete.

2 V hrnci rozpusťte sádlo s 60 g másla. Vložte nastrouhanou zeleninu a případně i kostičky zbylé slaniny a opékejte vše dozlatova. Teprve potom přidejte cibuli a ještě chvíli míchejte. Do základu přimíchejte jablko, cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka. Přilijte ocet a počkejte, až se odvaří. Pak do hrnce vložte maso, podlijte ho vínem a zalijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Duste pod pokličkou asi 2 hodiny doměkka.

3 Měkké maso vyjměte z omáčky, plátýnko s kořením vyhoďte. V kastrůlku rozpusťte 80 g másla a zpěňte na něm mouku. Vzniklou jíškou pak omáčku zahustěte. Rozmixujte ji a ještě 10 minut povařte. Na závěr ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a lžící másla, znovu rozmixujte a ještě propasírujte.

4 Na knedlíčky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla do žemlí. Pak přidejte petrželku a podle potřeby hrubou mouku. Lehce promíchejte. Z hmoty pak tvarujte knedlíky o průměru tenisáku. Dobře je přitom zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte je a ihned spolu s nakládanými brusinkami podávejte ke svíčkové.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajská omáčka s telecím masem

Znojemská hovězí pečeně

Hovězí s koprovou omáčkou

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Dušená roštěná

4x svíčková

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept naprosto vynikající, povedl se na jedničku a všem moc chutnalo :-)

Přidat komentář