Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žemlovka

Na žemlovku postupně a opakovaně chodili všichni z redakce. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně…

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
85 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT55M
Pečení 0:55
Česká

Ingredience

    • 1 veka, nakrájená na plátky
    • 500 ml mléka
    • 2 vejce
    • 12 lžic krupicového cukru
    • 2 lžíce rozpuštěného másla
    • 8 menších jablek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
    • 1 lžička mleté skořice
    • máslo na vymazání pekáče

    NA NÁDIVKU

    • 250 g měkkého tučného tvarohu
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 1 lžíce změklého másla
    • 30 g vanilkového cukru
    • 1 žloutek
    • 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku

Příprava jídla

1 Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2 V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka

Kuře na pivě s krupicovými noky

Česká kuchyně – sladká jídla

Komentáře

Obrazek uzivatele
Podle tohoto receptu jsem nedávno žemlovku dělala, ale nyní se recept zdá být nedokončený? Je to chyba, nebo záměr kvůli tomu převzetí z knihy? Byla výborná, tak je mi líto, že ji nemohu vařit přesně, jen podle ingrediencí odhadnout postup.
Obrazek uzivatele
Recept se už zobrazuje v pořádku, pro jistotu si ho vytisknu a mockrát děkuji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, recept se zobrazuje správně a celý. Zkuste prosím jiný prohlížeč. Pro jistotu kopíruji celý postup tak, jak je viditelný i zde na stránkách:

1 Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2 V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

4 Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.
Obrazek uzivatele
Recept je super, jen bych omezila množství cukru :-)
Obrazek uzivatele
Recept je fajn, v zahranici jsem zabodovala. Jen mi prislo strasne moc tech jablek, kopa mi zbyla :) Asi jsem vzala nejake velke :))

Přidat komentář