Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slepice na paprice

Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Je výraznější i pevnější než kuřecí; zajistí silný vývar a dokonalou chuť omáčky.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
40 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chladnutí: 30 minut
Dokončení: 30 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Česká

Ingredience

    • 1 slepici o váze asi 1,5 kg
    • kousek mrkve, celeru a kořenové petržele
    • několik kuliček pepře a nového koření
    • 1–2 bobkové listy
    • 1 větší cibuli, pokrájenou nadrobno
    • 50 g másla
    • 1–2 lžíce sladké papriky
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 250 ml vývaru (od vaření slepice)
    • 250 ml dvanáctiprocentní smetany
    • sůl, mletý bílý pepř a případně špetku cukru na dochucení

Příprava jídla

1. Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list.

2. Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.

3. Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky.

4. V kastrole na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou  a znovu promíchejte. Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

5. Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout. Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku. Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká. Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť.

Další recept na slepici na paprice naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžový pudink

Vepřová pečínka

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

Skořicová buchta s čokoládou a oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
fuuuuj to bylo hnusny
Obrazek uzivatele
Ja sem to uvaril podle navodu a bylo to vyborny!!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.39
Obrazek uzivatele
slepice na paprice
Obrazek uzivatele
Slepici jsem dělala několikrát, i podle tohoto receptu, ale pokaždé byla tvrdá jako podešev. Tento recept je skvělý, dělám jídlo podle ně, ale slepici jsem naradila kuřetem. Maso je křehčí.
Obrazek uzivatele
Slepici jsem dělala poprvé a byla jsem překvapená jak je skvělá. Je z ní skvělý vývar daleko silnější než kuřecí. Slepici jsem raději vařila déle než je v receptu, protože jsem si myslela že bude tuhá, ale ne byla měkoučká. Omáčka výborná, maso se nerozpadalo a pěkně drželo vcelku. Příště použiji zase tento recept. Doporučuji!

Přidat komentář