Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

dTest testoval rajčata v plechovce, výsledky z laboratoře nemile překvapily. V čem měly konzervy problémy?

Otvírání plechovky rajčat
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Jak rychle vykouzlit večeři? Třeba z těstovin a konzervovaných rajčat. Organizace dTest se podívala pod víčka jedenácti konzerv sekaných rajčat v plechovkách, aby zjistila, zda je můžeme bez obav jíst. Výsledky však byly velmi znepokojivé. Čtyři výrobky obsahovaly nebezpečné látky. 

Rajčatové konzervy se do Česka dostaly spolu s růstem obliby italské kuchyně a prodávají se v několika různých formách: celá loupaná, krájená i jako jemné pyré. Časopis dTest se zaměřil na krájená loupaná rajčata v rajčatové šťávě, která měla v nabídce většina navštívených obchodů. U jedenácti výrobků posuzoval chuť, konzistenci, barvu a také obsah nežádoucích látek – a právě v tomto směru test přinesl nemilá překvapení.

Jako první skupinu relevantních nežádoucích látek jsme vytipovali alternariové mykotoxiny: alternariol, alternariol-mono- methylether, kyselinu tenuazonovou, altenuen a tentoxin. Jde o jedovaté produkty metabolismu plísně rodu Alternaria, která snadno napadá ovoce, zeleninu, obilniny nebo olejnatá semena. Jedovaté látky přitom v napadeném materiálu zůstávají i po zániku samotné plísně a navíc jde o sloučeniny odolné vůči vysokým teplotám, které dokážou přečkat i tepelné opraco- vání,“ zdůraznila šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

  • ČÍM ŠKODÍ ALTERNARIOVÉ MYKOTOXINY? Nežádoucí účinky alternariových mykotoxinů ještě nejsou kompletně prozkoumány. Ví se však o jejich schopnosti narušovat hormonální systém, o jejich genotoxicitě (poškozování molekul DNA) a zkoumá se i jejich potenciální karcinogenita. Pro alternariové mykotoxiny zatím neexistují závazné legislativní limity, proto dTest zjištěné nálezy porovnával s bezpečnými hodnotami stanovenými Evropským úřadem pro bezpečnost potravin EFSA. Pro úplnost dodejme, že jde o denní hodnoty příjmu, při kterých se ještě neprojevují toxické účinky těchto látek.

Ve zkoumaných plechovkách se hodnotitelé setkali se dvěma látkami: kyselinou tenuazonovou a alternariolem. První z nich laboratoř objevila ve všech testovaných vzorcích, přičemž její koncentrace kolísala od 19μg/kg u značky NaturFarm až po více než dvacetinásobných 490μg/kg u Happy Frucht. Co to znamená v praxi? Bezpečná hodnota kyseliny tenuazonové činí 1,5μg/ kg tělesné váhy, což u sedmdesátikilogramové osoby představuje 105μg.

  • Průměrně těžký dospělý by denní bezpečnou hladinu naplnil konzumací 13 plechovek značky NaturFarm, ovšem u značky Happy Frucht už by k vyčerpání denního limitu stačila jen půlka jednoho balení.
  • Nepotěšily ani výrobky Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a dmBio Tomaten Stücke Natur, u kterých by bezpečnou dávku naplnily necelé dvě konzervy. Druhý jmenovaný mykotoxin alternariol se objevil ve dvou výrobcích.

Hledáním mykotoxinů trable s chemií neskončily. Při kontrole reziduí pesticidů laboratoř prověřovala přítomnost více než sedmi set různých látek.

  • Polovina testovaných výrobků byla čistá, nejvýše se objevily tři látky naráz a všechny nálezy se vešly do povolených limitů.
  • Rozčarování však přinesl fakt, že v jednom případě se jednalo o výrobek slibující biokvalitu – a pro takové zboží platí ještě přísnější limity než pro běžné potraviny. 

Na velikosti záleží

Hodnotitelé se zaměřili také na senzorické vlastnosti – vzhled rajčat, jejich barvu a chuť.

Na úvod je nutné nastínit, jak by měla zavařená rajčata vypadat. Důležitým požadavkem je vyrovnaná velikost jednotlivých kousků. To může mít vliv i na konzistenci, protože kousky různých velikostí si po konzervačním záhřevu zachovají odlišnou tvrdost. Právě vyrovnaná pevnost kousků je jedním ze žádoucích atributů. Mezi další patří rovněž jasně červená barva a pochopitelně i intenzivní rajčatová chuť a vůně,“ vysvětlila Hana Hoffmannová.

Pokud jde o chuť, chybou jsou jakékoliv cizí příchuti, výrazná kyselost a také slanost. Testované konzervy totiž nebyly (kromě několika drobných přídavků soli) nijak ochucené a svou chutí by se měly co nejvíce blížit samotným rajčatům. Výsledek?

  • Rajčata komisi nezklamala, ovšem ani nijak výrazně nenadchla. Ukázalo se, že výrobci těch nejlépe hodnocených konzerv použili rajčata s bohatou chutí a sytě červenou barvou.
  • Na chvostu zůstaly konzervy skrývající méně příjemnou chuť a dojem: komise strhávala známky za pachuť, kyselou nakvašenou příchuť i kašovitou konzistenci.
  • Potíže s kyselejší chutí se vyskytly u poloviny testovaných konzerv a totéž platí i pro potíže s konzistencí.

Některé vady chuti dokonce vedly laboratoř k domněnce, že se do plechovky dostala rajčata v ne zcela ideální kondici,“ doplnila šéfredaktorka časopisu dTest.

Barva prozradí kvalitu

Důležitou součástí rajčat je barvivo lykopen. Ten patří mezi karotenoidy a kromě červené barvy se vyznačuje také antioxidačními účinky, díky kterým dokáže chránit buňky před nežádoucími volnými radikály. Z tepelně upravených rajčat, tedy i těch konzervovaných, se navíc do organismu vstřebává lépe než ze syrových.

  • Potíž je v tom, že se většina lykopenu nachází v rajčatových slupkách a loupaná krájená rajčata tak o jeho značnou část přišla.

K měření barvy laboratoř použila spektrofotometr. Nejdříve se jím změřila intenzita jasně červené barvy, poté míra nahnědlého odstínu a následně se spočítal jejich vzájemný poměr. Dobrá zpráva je, že většina rajčat se červenala takřka ideálně.

Více informací a kompletní výsledky testu z května 2022 najdete na stránkách časopisu dTest, www.dtest.cz.

Zdroj informací: dTest

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopecká

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč