Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dnes vybraná pochoutka, dříve chudinské jídlo pro vězně. Proč je humr v současnosti tak drahý

Humr
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Za půlkilového humra dnes zaplatíte v českých restauracích okolo tisíce korun i více. Tihle mořští korýši ale nebyli žádanou delikatesou od nepaměti. V minulosti je dokonce považovali za šváby z moře a krmili jimi vězně. Jak to, že jsou v současnosti jídlem všech gurmánů? A proč za ně musí utratit takové astronomické částky?

  • Do čeledi humrovitých patří humr americký a humr evropský.
  • Oba druhy jsou si velmi podobní, liší se pouze barvou. Evropský humr je během života modrý a do červena se zbarví až po uvaření, zatímco ten americký je červený i zaživa.
  • Humři jsou kanibalové, když nemají dostatek potravy, jsou schopni požírat se navzájem.
  • Rostou celý život.
  • Potravu ochutnávají pomocí chlupů, které jim rostou na nohou.
  • Spousta lidí si myslí, že humři při vaření křičí bolestí. Z hrce se totiž ozvývají opravdu podivné zvuky. Jenže jde jen o vzduch, který se humrům dostal do žaludku při převozu a vařením je vytlačen ven.

V Evropě jsme si humry oblíbili brzo

Ačkoliv se historie humra jakožto vážené pochoutky po celém světě liší, dlouhou dobu byl potravou těch nejchudších vrstev společnosti.

  • V severní Evropě se humři začali jíst ve chvíli, kdy Vikingové začali používat vhodné lodě pro hlubinný rybolov.
  • Zvýšenou poptávku po mořských plodech (včetně humrů) pak v Evropě vyvolal zákaz konzumace masa z teplokrevných zvířat v období půstu.
  • Zhruba od 14. století se humři začaly postupně stávat symbolem luxusu.
  • Podnosy s humry byly často předmětem různých malířských děl, která ukazovala bohatství svých majitelů.

V Severní Americe byla hodnota humrů nízká poměrně dlouho

  • Původní obyvatelé Ameriky používali humry jako rybářské návnady a jejích tlející těla jako hnojivo pro plodiny.
  • Během 17. století byli v Americe humři tak přemnožení, že jejich cena rapidně klesla.
  • Začali se tedy připravovat jako strava pro věžně nebo jimi byli krmeni otroci.
  • Evropští osadníci humrům říkali „protein chudých mužů“.

Železniční doprava změnila humrům v Americe pověst

První polovina 19. století byla v USA ve znamení rozmachu železniční dopravy. Humři se začali podávat ve vlacích po celé zemi a tento exoticky vypadající pokrm cestujícím velice zachutnal.

  • Právě v této době kuchaři zjistili, že když se humr vaří zaživa, chutná mnohem lépe. A připravuje se tak dodnes.
  • Pokud se uvaří humr, který je už mrtvý, jeho maso získá zvláštní kašovitou strukturu, zapáchá a pravděpodobně vám po něm bude špatně.
  • Během 2. světové války byl humr jednou z mála potravin, která nebyla v USA na příděl, takže se pověst o jeho delikátním mase rozšiřovala.
  • Raketový nárůst popularity však způsobil, že humrů začalo být méně a méně, což zvýšilo jejich cenu a humr se stal vybranou specialitou spojenou s luxusním stylem života.

Proč je humr dnes tak drahý?

Cena humrů od roku 1980 po celém světě stále roste, a to z mnoha důvodů:

  • V humrovi, který váží cca kilo a čtvrt, najdete pouze okolo 100 g masa.
  • Humry není snadné ulovit. Chytají se do speciálních sítí, které se musí nastražit až na dno oceánu.
  • I když lovci nachytají plnou síť humrů, spoustu z nich vrací zpět do moře kvůli předpisům, které zakazují lovit příliš malé či velké humry a také humří samice, které zrovna kladou vejce.

„Předpisovým“ humrům se svážou klepeta, položí se na led a putují na břeh. Pak se uchovávají v nádržích se slanou vodou. Humry je potřeba uchovávat v chladném a vlhkém prostředí s dostatkem kyslíku, což také zvyšuje náklady na jejich distribuci.

Humří farmy nejsou adekvátním řešením

Jedno z řešení ke snížení nákladů představují humří farmy, které ale americkým ani evropským humrům příliš nevyhovují. Z 50 000 humřích vajíček obvykle přežijí pouze dva humři, kteří dorostou do požadované velikosti.

  • Také jsou velice náchylní k nakažlivým chorobám, zejména pokud jsou v uzavřených prostorách.
  • A dalším problémem je jejich pomalý růst. Trvá totiž celých sedm let, než humr doroste do požadované velikosti.

A kam si zajít na humra u nás v ČR? Vyzkoušejte pražské restaurace Terasa U Prince a Les Moules nebo Hliněnou baštu v Průhonicích.

Zdroje: Apetit, Food Insider

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč